Granman Aboikoni spreekt stamgenoten moed in
27 Apr 2022, 07:36
foto
Granman van de Saramaccaners, Albert Aboikoni, luistert naar de noden van de bevolking van Brokopondo. Links dc Ludwig Mendelzoon.


Granman Albert Aboikoni van de Saramaccaanse stam is vanuit zijn residentie te Asidonhopo in Sipaliwini naar Brokopondo gegaan om zijn stamgenoten moed in te spreken. Diverse dorpen liggen blank door de extreme regenval waardoor de spuikleppen van het stuwmeer wijd zijn opengezet.

Districtscommissaris Ludwig Mendelzoon heeft het grootopperhoofd verwelkomd en hem op de hoogte gesteld van de situatie. Het ligt in de bedoeling dat Aboikoni diverse dorpen zal aandoen, zegt Freddy Linga, beleidscoördinator op het commissariaat te Brokopondo.

BEP-fractieleider Ronny Asabina zei gisteren in De Nationale Assemblee dat de situatie van de mensen heel ernstig is. Hun noden zijn enorm. De granman heeft in Ballingsoela de problemen van de mensen aangehoord en moest zijn schema herzien, zo groot zijn de zorgen. 

Linga zegt dat de granman ook ontvangen zal worden door Staatsolie. Hij blijft enkele dagen met de getroffen bewoners in Brokopondo. De situatie blijft zorgwekkend omdat de regen aanhoudt. Steeds meer gebieden raken onder water. De regering heeft aangekondigd dat er structurele maatregelen zullen komen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May