IMF-baas waarschuwt voor gevolgen conflict Rusland/Oekraïne
04 Apr 2022, 08:46
foto
"Als de prijzen stijgen en arme mensen hun gezinnen niet kunnen voeden, zullen ze op straat staan", zei IMF-baas Kristalina Georgieva.


IMF-chef Kristalina Georgieva vreest dat de huidige situatie met het Rusland-Oekraïne-conflict kan leiden tot een explosieve situatie in veel van de arme landen met hoge prijzen, minder banen en overweldigende schulden. Ze riep op tot meer wereldwijde samenwerking.

Tijdens een toespraak op het Doha Forum in Qatar, liet Georgieva doorschemeren dat de huidige situatie de aanloop naar de opstanden van 2011, bekend als de Arabische Lente, oproept, toen torenhoge broodprijzen anti-regeringsprotesten in het Midden-Oosten aanwakkerden. "Als de prijzen stijgen en arme mensen hun gezinnen niet kunnen voeden, zullen ze op straat staan", zei ze. "Eén ding dat we weten over problemen op één plek, het reist, het blijft niet daar."

Georgieva riep op tot meer wereldwijde samenwerking om de hiaten in de grondstoffen- en energievoorziening op te vullen. "Werk samen, olieproducenten, gasproducenten en voedselproducenten, om deze onzekerheid te verminderen." Het hoofd van het IMF onderstreept het belang van Oekraïne als een van de grootste tarwe-exporteurs bij het aandringen op een snelle oplossing van de oorlog.

"Hoe sneller de tanks eruit zijn, hoe sneller de tractoren erin zullen zijn", zei ze. "We hebben tegen juli de oogst in Oekraïne nodig om bij te dragen aan de stabiliteit van de voedselprijzen."
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May