Cuba pakt dissidenten aan voorafgaand aan protestmars
15 Nov 2021, 14:37
foto
Het zicht van Yunior García werd geblokkeerd door Cubaanse vlaggen die aan de balkons op de bovenverdieping werden gehangen. (Foto: Reuters)


Cubaanse staatsveiligheidsagenten hebben de organisator van pro-democratische betogingen die voor vandaag gepland stonden, geblokkeerd om zijn huis te verlaten. Veiligheidstroepen omsingelden zondag het huis van Yunior García en dat van andere vooraanstaande activisten.

De regerende communistische partij heeft de protesten verboden, die volgens haar een door de VS gesteunde poging is om de regering omver te werpen. De autoriteiten arresteerden honderden mensen na protesten in juli.

Ongeautoriseerde openbare bijeenkomsten zijn illegaal in Cuba en degenen die blijken te marcheren riskeren gevangenisstraf. Het feit dat duizenden mensen zich bij de protesten van juli voegden en "vrijheid" en "stop met de dictatuur" scandeerden, toonde de mate van onvrede die velen in Cuba voelen na meer dan zes decennia communistisch bewind.

In de nasleep van de protesten in juli en de arrestaties die daarop volgden, richtte García een groep op Facebook onder de naam Archipiélago. De groep zocht officiële toestemming om vreedzame demonstraties te organiseren in de Cubaanse hoofdstad Havana en andere steden om "rechten voor alle Cubanen" en de vrijlating van politieke gevangenen te eisen. De toestemming werd geweigerd, maar dissidenten hebben erop aangedrongen dat hun protest zal doorgaan zoals gepland. Ze staan erop ​​​​dat mensen tonen dat ze het hebben gehad met het communistische bewind.

Er bestaat ook weerstand bij de regering en haar aanhangers dat wat zij beschouwen als een door de VS gesteunde poging tot omverwerping, geen momentum zal krijgen.

García was van plan om een ​​dag voor de belangrijkste protesten naar de promenade aan de waterkant van Havana, de Malecón, te lopen met een witte roos. Maar zondag vroeg blokkeerden agenten van de staatsveiligheid en aanhangers van de regering de toneelschrijver om zijn huis te verlaten.

Terwijl hij probeerde te communiceren vanuit een raam van zijn appartement, lieten pro-revolutionaire buren die boven hem woonden een grote Cubaanse vlag zakken om hem aan het zicht te onttrekken. In een telefonisch interview met BBC News Mundo zei García dat zijn internetverbinding was onderbroken. "Ik denk dat ze me niet communicatief proberen te houden." García zei ook dat "de veranderingen in dit land niet te stoppen zijn".

Andere dissidenten hebben ook gemeld dat ze staatsveiligheidsagenten voor hun huizen op straat hebben zien patrouilleren. Een aantal Cubaanse journalisten heeft gemeld dat ze maandag hun huis niet mochten verlaten.

Het Spaanse persbureau Efe zei dat de Cubaanse regering de persreferenties van vijf van zijn journalisten heeft ingetrokken. Twee werden later hersteld, maar de Spaanse regering eist dat al het personeel van Efe in Cuba hun 'persvergunning' terugkrijgt.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May