Sharma: China en India moeten zichzelf verklaren
15 Nov 2021, 10:36
foto
Alok Sharma: China en India zullen acties moeten uitleggen aan klimaatgevoelige landen. (Beeld: BBC)


China en India zullen zichzelf moeten uitleggen aan klimaatgevoelige landen, zei COP26-president Alok Sharma aan het einde van de top. Het komt nadat de twee landen hebben aangedrongen op het veranderen van de tekst over steenkool van "afbouw" naar "uitfaseren" in de deal die in Glasgow is overeengekomen.

Maar Sharma drong erop aan dat de "historische" deal "1,5 °C binnen handbereik houdt".

Het is de allereerste klimaatovereenkomst die expliciet van plan is om steenkool te verminderen - de slechtste fossiele brandstof voor broeikasgassen.

De top, die aanvankelijk op vrijdag zou eindigen, ging in verlenging voordat er zaterdag laat een deal werd gesloten - na de late interventie van India om de tekst over kolen af ​​te zwakken.

Sharma zei dat de deal die werd gesloten in het klimaatpact van Glasgow een "fragiele overwinning" was en drong er bij China en India op aan om hun acties te "rechtvaardigen" naar landen die kwetsbaarder zijn voor de gevolgen van de opwarming van de aarde. Aan BBC zei hij: "Ik ga iedereen oproepen om meer te doen."

"Maar zoals ik al zei, met betrekking tot wat er gisteren is gebeurd, zullen China en India zichzelf moeten uitleggen en wat ze hebben gedaan met de meest klimaatgevoelige landen ter wereld."

Sharma, die zijn tranen moest bedwingen toen hij de top sloot na de late interventie, voegde eraan toe: "Ik zou wat we gisteren hebben gedaan niet als een mislukking willen omschrijven - het is een historische prestatie."

Een van de belangrijkste doelen van de COP26 was ervoor te zorgen dat we tegen 2100 niet boven de 1,5°C komen - wat volgens wetenschappers de ergste gevolgen van klimaatverandering zou beperken.

Als onderdeel van de overeenkomst die in Glasgow is gesloten, zullen landen volgend jaar bijeenkomen om verdere grote CO2-reducties toe te zeggen met als doel het bereiken van de 1.5°C-doelstelling. De huidige toezeggingen, als ze worden nagekomen, zullen de opwarming van de aarde slechts beperken tot ongeveer 2,4 °C.

Wetenschappers hebben gewaarschuwd dat als de mondiale temperatuur met meer dan 1,5°C stijgt, de aarde waarschijnlijk ernstige gevolgen zal ondervinden, zoals miljoenen meer mensen die worden blootgesteld aan extreme hitte. De wereld is momenteel 1,2°C warmer dan in de 19e eeuw.

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May