Ook tijdens Valentines aandacht voor safe seks
14 Feb 2021, 00:53
foto


Valentines Day wordt beschouwd als dé dag voor een romantische belevenis. "Toch moeten we tijdens deze momenten het aspect van safe sex niet uit het oog verliezen", zegt John Sewratan, arts. Ongewenste en tienerzwangerschappen kunnen op deze manier voorkomen worden.

Vergeleken met ongeveer tien jaren terug, merkt de medicus dat de bewustwording groter is. Tienerzwangerschappen komen nog steeds voor, maar het aantal is iets minder geworden. “De gezinsplanning is iets beter en men denkt inderdaad aan het gebruik van de pil of de prikpil, bij de vrouwen. Maar bij de mannen zien we nog een taboesfeer, je ziet een man bijna nooit komen om te zeggen van: ik wil een condoom hebben of zo.” Sewaratan merkt op dat condooms vrij te koop zijn in de drugstores en acht het heel goed mogelijk dat men liever op deze plekken dan bij de poli gaan om te vragen naar condooms. Ook vragen de vrouwen meestal geen condooms voor de man, is zijn ervaring. “Maar je hebt wel in zekere zin een beetje awareness. Je ziet wel nog tienerzwangerschappen en overdraagbare aandoeningen, maar minder dan tien jaren terug.”

Tienerzwangerschappen 14%
Uit onderzoek blijkt dat in Suriname tienerzwangerschappen ruim 14% van alle geboorten uitmaken. (Verschueren, K.J.C., Prüst, Z.D., Paidin, R.R. et al. Childbirth outcomes and ethnic disparities in Suriname: a nationwide registry-based study in a middle-income country. Reprod Health 17, 62 (2020). https://doi.org/10.1186/s12978-020-0902-7). Het aantal tienerzwangerschappen was hoger bij Marron (18,3%) en inheemse vrouwen (21,4%) dan bijvoorbeeld bij Hindoestaanse vrouwen (10%). Het betrof een landelijk geboorteregistratieonderzoek, waarbij voor 2016 en 2017 gegevens werden verzameld uit de geboorteboeken van alle vijf kraamafdelingen van ziekenhuizen. In 2016 en 2017 zijn 18.290 vrouwen bevallen van een baby in een van de vijf ziekenhuizen, wat neerkomt op 86% van alle nationale geboorten in Suriname.

Gevolgen tienerzwangerschap

Tienerzwangerschap werd gedefinieerd als een zwangerschap waarbij de moeder bij de bevalling jonger was dan 20 jaar. Het onderzoek geeft aan dat bevallen tijdens de adolescentie niet alleen de nadelige gevolgen kan vergroten, maar ook een negatieve invloed heeft op het toekomstige welzijn van de moeder en het kind, wat leidt tot stigma en sociaaleconomische gevolgen zoals schooluitval, lagere werkgelegenheidskansen en een hoger risico op armoede en intergenerationele overdracht van ongelijkheden. Er moet op maat gesneden gezondheidszorg voor tieners beschikbaar worden gesteld, waaronder preventie van tienerzwangerschappen met gratis anticonceptie, vooral gericht op de groepen die het meeste risico lopen, luidde een van aanbevelingen van dit onderzoek.

Onveilig seks: geen aanrader

Valentine betekent niet alleen dat je per se liefde moet tonen aan je vriend of vriendin met wie je een romantische relatie hebt, maar kan ook een moment zijn om de liefde te tonen die je hebt voor je moeder, je vader, je vrienden of vriendinnen, vindt Sewratan. Maar in verband met veilig seks wil hij in dit kader toch de nadruk leggen op jongeren. “Ik zou jongeren zeker niet aanraden om onveilig seks te hebben tijdens Valentine, want je kunt nooit weten wat er uit de bus komt. Bezin voor je begint, doe iets positief met je geliefde, kan je vader zijn, je moeder, knuffelen, een beetje verwennen. En als je toch een vriend of vriendin hebt, denk toch even goed na als je veilig of onveilig seks wil hebben. En als je nog geen vaste relatie hebt, liever geen onveilig seks. Kies liever voor veilig seks. Of als het kan, helemaal geen seks. Seks hoeft niet een issue te zijn voor Valentines Day.”

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May