Stop, dief!
14 Feb 2021, 12:33
foto


Dat was me het weekje wel. Het opvallendst is het epistel van de NDP-fractie aan de president. In haar brief eist ze oneervol ontslag van de ministers A en R die bezig zijn met de oprichting van een nieuw staatsbedrijf, genaamd New Surfin NV. Het is eerder hilarisch dan shocking. Kijk maar.

Nadat ze tien jaar lang steeds de verkeerde afslag heeft genomen, lijkt de NDP-fractie nu ineens op het juiste spoor te zijn beland. Als de rollen niet waren omgedraaid, dan zat hun ‘beste minister van Financiën ooit’ misschien nog op zijn plek. Maar die beste man is weggevlucht, omdat Vrouwe Justitia hem op de hielen zit. De fractie heeft meervoudige overtreders binnen haar gelederen beschermd – om niet te zeggen: geëerd. De schandalen zijn bekend en de namen van de verdachten duiken regelmatig op in de Surinaamse pers.

De NDP heeft de afgelopen tien jaar een negatieve afdruk op de loop van de Surinaamse geschiedenis achtergelaten. De brief van het restant van de voormalige coalitiefractie aan de president, waarin men schrijft over rechtstaat, grondwet, anticorruptie, goed bestuur et cetera, lijkt op ‘een monument van kuisheid dat door een prostituee wordt opgericht’ of ‘een lezing over onthouding gegeven door een alcoholist’. Het maakt een schijnheilige indruk.

Deze tegenbeschuldiging van de NDP lijkt een afleidingsmanoeuvre van de jacht naar verdachte figuren in de eigen gelederen door het Openbaar Ministerie. De overbekende tactiek die wordt toegepast is die van de boeven die schreeuwen: ‘Stop, dief!’ Maar New Surfin NV heeft niet meer te maken met diefstal dan ‘luchtfietserij’ met fiets te maken heeft. Toen de fractie ‘stop dief!’ en ‘brand!’ moest schreeuwen zat ze aan de ‘goede kant’ van de tafel en was ze muisstil.

De paarse fractie doet alsof het een gigantisch fraudeplan heeft ontdekt. De hysterie uit alle hoeken is voorbarig, want er is geen wet overtreden. Het lijkt meer op elkaar onderuit halen, als krabben in een ton. New Surfin NV is een goed idee. Of het succesvol zal zijn, is een andere vraag. Dat hangt af van de kwaliteit van de content. Suriname kan profiteren van zo’n investeringsfonds. V.E.R.T.R.O.U.W.E.N. is het belangrijkste ingrediënt. Mensen willen hun rijkdommen laten beheren door deskundigen met een aantoonbaar goede inborst, en ze willen dat hun geld wordt vermeerderd en niet verminderd. Suriname heeft de afgelopen jaren geleden onder het imago van een schurkenstaat. Dat poets je niet zomaar weg. Maar stapvoets lijkt het vertrouwen van de wereld in Suriname weer terug te keren.

Gezichten die vertrouwen uitstralen moeten het kapitaal aantrekken voor zo’n investeringsbank. Managers moeten er op toezien dat er niet gerommeld wordt met zwart geld. Verantwoording en toezicht moeten in alle lagen verplicht zijn. Ik kan me voorstellen dat de minister van Financiën, die het staatsbedrijf moet aansturen, en de minister van BIBIS er met hun neus bovenop willen zitten en de teugels in handen willen houden. Een investeringsfonds kan een machtig wapen zijn voor ontwikkeling. Net als met een vuurwapen hangt het ervan af hoe er gebruik van wordt gemaakt: in de handen van een held brengt het orde, stabiliteit en welvaart, in de handen van een schurk brengt het dood, verderf en armoede.

Met Surfin NV wil de regering blijkbaar het machtige en gespierde Temasek nadoen. Temasek, een  Singaporees staatsinvesteringsfonds, begon niet lang na de onafhankelijkheid van Singapore als financier van binnenlandse bedrijven. Later heeft het furore gemaakt door ook belangen te verwerven in buitenlandse industrieën en bedrijven met bekende namen. Temasek is synoniem geworden met "Singapore NV". Het wordt geleid door harde zakenmensen, die op elkaar lijken. Een groot verschil met Suriname is dat Singapore beschikte over een autoritaire en betrouwbare leider, die niet na vijf jaar kon worden weggestemd, en dat zorgde voor continuïteit van beleid.

De aanpak van de oprichting van New Surfin NV had om twee redenen iets beter gekund. Een, men had rekening moeten houden met het altijd sluimerende etnische conflict bij de bemensing van het staatsbedrijf. Twee, de regering had open kaart moeten spelen bij de oprichting van het staatsbedrijf.

Concluderend: de regering moet meer rekening houden met de etnische sentimenten, minder stiekem doen en niet vervallen in de politiek van de vorige regering. De politieke truc van de NDP-fractie die bij wijze van spreken luidkeels roept 'stop, dief!' is makkelijk te doorzien.

D. Balraadjsing
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May