PALU over Surfin: Foute bekwaamheid of bekwame fout?
14 Feb 2021, 08:41
foto


Voor de PALU lijkt de recente oprichting van New Surfin NV door VHP-toppers om investeringen aan te trekken en de besteding te coördineren een grote grap van nationale omvang te worden. Hebben de bekwaam te achten ministers en andere VHP-prominenten zich vergist? Hebben zij met hun foute bekwaamheid zoveel administratieve en juridische vergissingen begaan terwijl er genoeg voorbeelden van staatsbedrijven met hetzelfde doel bestaan zoals InvestSur en IDCS? Of gaat het om een bekwame fout, dat wil zeggen, heel doelbewust, bekwaam handelen met foute, discutabele bedoelingen, zoekend naar de mazen in onze wetgeving?

Hoe het ook zij, het resultaat is hetzelfde: een zeer verdacht VHP-instituut. De kennelijk bewuste uitsluiting van de rest van de coalitie bevestigt alleen maar dat het om een exclusief VHP-instrument moest gaan. De hele zaak roept ook vragen op: om welke investeringsmiddelen zou het gaan en waarvoor? Maar ook, als het werkelijk om een 100% staatsbedrijf zou gaan, zoals wordt beweerd, waarom wordt dan ook de besteding van de aan te trekken middelen volledig in eigen VHP-hand gehouden? Waarom wordt ook hierin moedwillig het pad verlaten van Wo set en SAMEN, zelfs niet samen binnen de coalitie?

Geen vuiltje aan de lucht
VHP-parlementariërs waren ooit terecht felle tegenstanders van dit soort zaken onder de vorige regering. Ministers van de vorige regering die in privé stichtingen en NV’s hadden opgericht moesten volgens de toenmalige VHP-fractie zelfs zijn afgetreden. Nu zegt de VHP-fractie dat er fouten zijn gemaakt, en na correctie van die fouten er “geen vuiltje aan de lucht” is. Ook de betrokken ministers zingen nu dit liedje mee. Maar als we accepteren dat deze ministers dit soort fouten bij zulke relatief eenvoudige zaken maken, welk vertrouwen moeten we dan hebben bij andere moeilijkere zaken waar deze ministers bij betrokken zijn? De onaangename geur rond New Surfin zal hen blijven achtervolgen en zal de rest van de gemeenschap last bezorgen bij het ademhalen.

Te veel pottenkijkers
Nu de fouten gecorrigeerd zullen worden in de richting van een 100% staatsbedrijf, is het nog de vraag of de nieuwe New Surfin zal beantwoorden aan het doel waar deze oorspronkelijk voor was opgericht. Nu dus in het nieuwe instituut ook andere coalitiepartners zullen worden meegenomen, is het de vraag of de eerste oprichters van New Surfin NV wel door zullen gaan met de activiteiten waarvoor deze was opgericht. Zijn daarvoor niet te veel pottenkijkers erbij gekomen? De PALU kijkt daarom uit naar de vervolgacties van de nieuwe New Surfin NV.

Omgekeerde wereld
Maar laten we even ervan uitgaan dat de bedoeling goed is. Serieuze investeerders trek je duidelijk niet aan op deze wijze. Stel dat de nieuwe New Surfin NV erin slaagt om US$100 miljoen aan te trekken. In welke sector(en) investeer je vervolgens dit geld om rendabel te zijn? Als het om de duurzame sectoren zoals toerisme, landbouw en de dienstensector gaat zullen deze investeringen slechts rendabel kunnen zijn door samenhangende plannen om deze sectoren tot ontwikkeling te brengen. Maar zeker ook als het om de goud- en oliesector gaat. Serieuze investeerders kijken hiernaar en willen zo zekerheden hebben om hun geïnvesteerde gelden minimaal met enige winsten weer terug te zien.

Of het nou diaspora gelden van 'politieke vrienden' zijn of van georganiseerde beleggers, het nodige vertrouwen zal gewonnen moeten worden door samenhangende plannen. Binnen het Crisis- en Herstelplan zijn deze samenhangende investeringsplannen er niet, wat doe je dan met het aantrekken van investeringskapitaal? Het lijkt nu een omgekeerde wereld waar we in zijn terecht gekomen: eerst geld zoeken en dan plannen. Of was/is het gewoon NIET de bedoeling om het aan te trekken geld op deze wijze te investeren? Wat zou dan wel de bedoeling zijn geweest? De PALU roept daarom de regering op om het roer om te gooien en op korte termijn met een meer samenhangend investeringsplan en –acties te komen, naast het crisis- en herstelplan.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May