VS helpt bij wereldwijde herstel in G7-verband
13 Feb 2021, 22:34
foto
De Amerikaanse president, Joe Biden, loopt naar de Oval Office in Washington, Verenigde Staten. (Foto: Reuters)


De regering van de Amerikaanse president Joe Biden heeft haar bondgenoten verteld dat ze opnieuw met hen in zee gaan om de wereldeconomie uit de ergste inzinking sinds de Grote Depressie te helpen. De voorganger van Biden, Donald Trump, hanteerde het principe van doe het alleen.

De Amerikaanse minister van Financiën, Janet Yellen, vertelde haar collega's van de groep van zeven rijke democratieën dat Washington toegewijd was aan multilateralisme en "een hoge prioriteit geeft aan het verdiepen van onze internationale betrokkenheid en het versterken van onze allianties."

Yellen sprak met de G7 in een virtuele videovergadering, onder voorzitterschap van Groot-Brittannië, waar ze opriep tot aanhoudende fiscale steun om het herstel veilig te stellen en zei: "de tijd om groot te worden is nu."

Groot-Brittannië zei dat er is gesproken over het verlenen van hulp aan werknemers en bedrijven die door de pandemie zijn getroffen en tegelijkertijd de houdbaarheid van de openbare financiën "op lange termijn" moeten waarborgen.

Naast de Verenigde Staten en Groot-Brittannië omvat de G7 Japan, Frankrijk, Duitsland, Italië en Canada.

De Italiaanse minister van Economie Roberto Gualtieri zei dat de groep zich ertoe had verbonden de gecoördineerde actie ter ondersteuning van de economie voort te zetten. "Het intrekken van beleidsondersteuning is voorbarig", schreef hij op Twitter.

Biden heeft nog eens 1,9 biljoen dollar aan uitgaven en belastingverlagingen voorgesteld, bovenop de meer dan 4 biljoen dollar aan coronavirusmaatregelen die zijn voorganger Trump heeft uitgevaardigd.

De Britse minister van Financiën, Rishi Sunak, zal naar verwachting volgende maand zeggen dat hij zijn economische reddingsprogramma's zal verlengen en dat het beteugelen van de overheidsfinanciën later moet worden aangepakt.

Groot-Brittannië zei dat G7-functionarissen het er ook over eens waren dat het boeken van vooruitgang bij het bereiken van "een internationale oplossing voor de belastinguitdagingen van de digitale economie" een topprioriteit was.

Landen hebben geprobeerd pogingen tot een wereldwijde aanpak van het belasten van grote digitale bedrijven - velen van hen Amerikaans, zoals Amazon en Google van Alphabet - nieuw leven in te blazen nadat de voortgang werd geblokkeerd door de regering van Trump.

Groot-Brittannië riep de G7-landen op om halverwege 2021 een gezamenlijke aanpak overeen te komen om internetreuzen te belasten, een deadline die is overeengekomen door de bredere groep van 20 landen.

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May