Haïti: Moise wuift kritiek over aflopen termijn weg
08 Feb 2021, 10:36
foto
Haïti's president Jovenel Moise zegt dat zijn mandaat afloopt in februari 2022, een interpretatie van de grondwet die de oppositie heeft verworpen. (Foto: Reuters)


De Haïtiaanse president Jovenel Moise heeft opnieuw kritiek van oppositieleiders en mensenrechtenorganisaties weggewuifd die zeggen dat zijn presidentschap zondag afloopt. Moise blijft erbij dat zijn vijfjarige mandaat in februari 2022 afloopt.

Moise, die het afgelopen jaar regeerde zonder enige controle op zijn macht, zei dat zijn ambtstermijn afloopt op 7 februari 2022 - een interpretatie van de grondwet van het land die door de oppositie is verworpen.

"De komende 12 maanden zullen gericht zijn op de hervorming van de energiesector, het houden van het referendum en het organiseren van verkiezingen", twitterde hij zondagochtend.

Oppositieleiders hebben opgeroepen tot protesten, terwijl Moise zei dat hij van plan is om de natie om toe te spreken. Het geschil over wanneer zijn ambtstermijn afloopt, komt voort uit de oorspronkelijke verkiezing van Moise.

Hij werd verkozen in een stemming in 2015 die later werd geannuleerd wegens fraude, en een jaar later, in 2016, werd hij opnieuw verkozen. Maar Moise werd pas op 7 februari 2017 beëdigd, en hij en zijn aanhangers zeggen dat sinds zijn mandaat pas begon op die datum, het eindigt in 2022.

Na de laatste omstreden verkiezingen namen de demonstraties waarin zijn ontslag werd geëist in 2018 toe. De kiesraad van Haïti heeft de parlementsverkiezingen in oktober 2019 voor onbepaalde tijd uitgesteld, meldt Human Rights Watch (HRW). Moise regeert bij decreet sinds januari 2020, toen het mandaat van de wetgever verliep.

"Moise gaf het parlement de schuld van het uitstel, voor het niet goedkeuren van een kieswet, terwijl zijn tegenstanders hem beschuldigden van manoeuvres om het proces te kapen", zei HRW.

De hogere gerechtelijke raad van Haïti erkende zondag het einde van het presidentiële mandaat van Moise.
De raad zei in een verklaring dat het "ernstig bezorgd was over de ernstige bedreigingen die voortvloeien uit het gebrek aan politieke overeenstemming als reactie op het aflopen van het constitutionele mandaat van de president van de republiek, zijne Excellentie Jovenel Moise, op 7 februari 2021".

Kim Ives, een journalist bij Haïti Liberte, vertelde Al Jazeera dat de meeste juridische analisten en het gros van de Haïtiaanse bevolking het erover eens zijn dat de president zijn ambt zondag moet verlaten. "Eén ding is zeker: zelfs als hij het vandaag overleeft, zal Moise het komende jaar met enorme onrust te maken krijgen," zei hij.

Woede oppositie

Ondertussen beschuldigden zo'n tien mensenrechtenorganisaties onlangs de missie van de Verenigde Naties in Haïti van het verlenen van technische en logistieke steun voor de plannen van de president om in april een referendum over grondwetshervorming te houden en later in het jaar presidents- en parlementsverkiezingen. "De Verenigde Naties mag onder geen beding president Jovenel Moise steunen in zijn antidemocratische plannen", zeiden de groepen in een brief.


Een demonstrant sleept voorwerpen de straat op in de buurt van brandende barricades terwijl tegenstanders van de Haïtiaanse president Jovenel Moise vorige maand in Port-au-Prince demonstreerden om zijn vertrek te eisen. (Foto: AFP)

De Haïtiaanse oppositie uitte ook haar woede nadat de Verenigde Staten deze week Moises aanspraak op de macht voor nog een jaar erkenden. Woordvoerder Ned Price van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken vertelde vrijdag aan verslaggevers dat de VS er bij Haïti op hebben aangedrongen "vrije en eerlijke verkiezingen te organiseren zodat het parlement zijn rechtmatige rol kan hervatten".

Maar Price zei dat Washington het eens is met de Organisatie van Amerikaanse Staten dat een nieuwe president Moise moet opvolgen "wanneer zijn termijn afloopt op 7 februari 2022".

De voorzitter van de commissie Buitenlandse Zaken van het Amerikaanse huis, congreslid Gregory Meeks, en het Amerikaanse congreslid Yvette Clarke drongen er bij minister Antony Blinken van Buitenlandse Zaken op aan om Moises poging om de macht te behouden, af ​​te wijzen.

In een brief op zaterdag zeiden de Amerikaanse wetgevers dat "de tijd is gekomen voor een door Haïti geleide democratische transitie".

“Leden van de oppositie hebben president Moise een onmiskenbare boodschap gestuurd dat zijn ambtstermijn op 7 februari moet aflopen. Er is ook duidelijk opgeroepen tot de snelle oprichting van een legitieme overgangsregering, zodat de democratische verkiezingen kunnen worden hervat. De bevolking van Haïti verdient een stem in hun eigen bestuur, en de Verenigde Staten moet zijn eigen stem geven aan die cruciale zaak ”, schreven ze.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May