Aan de minister van Transport Communicatie en Toerisme
08 Feb 2021, 02:57
foto


“Minister Albert Jubitana: U heeft koren op uw molen”

Na het debat van vrijdagavond in De Nationale Assemblee te hebben gezien, kan ik maar één  ding concluderen minister. Dit is uw momentum waarbij de hele transportsector onder de loep genomen moet worden. Vooral als zonder te fronsen hoge bestuurders met top opleidingen binnen het ministerie van Binnenlandse Zaken, bedragen van US$ 200 per dag voor autohuur goedkeuren, op het moment dat de staatskas leeg is.

NPS-parlementariër Patricia Etnel maakte de opmerking ”pak de fiets of desnoods de bus”. Over het nemen van de bus, wil ik even dieper hierop ingaan. Hoe goed zou het zijn als de president, ministers en parlementariërs gebruik zouden maken van het openbaar vervoer? Ze hebben immers een openbare functie. En het aantal busongelukken in Suriname is te verwaarlozen. Voordeel: Doordat bestuurders zich bewegen in de openbare orde, staan ze weer in contact met het dagelijkse volk. Hierdoor vangen ze optimaal signalen op uit de samenleving, waardoor zij hun werk
beter kunnen doen in DNA.

Op dit moment worden bestuurders in zwaar getinte voertuigen vervoerd. Iets wat het normale volk overigens niet mag. En hierdoor is er ook geen contact met het volk. Kortom, door te bussen of gebruik te maken van het openbaar vervoer kan er betere COMMUNICATIE ontstaan. Nog een voordeel. Doordat bestuurders gebruik maken van het openbaar vervoer zal de kwaliteit van het vervoer ook toenemen, omdat de vraag naar luxe mogelijk zal toenemen. Mogelijke uitbreiding van bussoorten zoals bijvoorbeeld snelbussen, die minder stoppen, en u dus sneller afzetten.

Wellicht, is dit de rede dat in bepaalde landen er een eerste en tweede klasse bestaat. En Surinamers kennende, als de president en zijn ministers de bus pakken, zullen mensen van alle standen dit gedrag kopiëren en hun auto ook minder gebruiken. Tevens zal dit meer rust brengen op onze wegen. Nog een voordeel: Doordat bestuurders gebruik maken van het openbaar vervoer, zal de dienstregeling van bussen optimaliseren, omdat het een essentieel onderdeel wordt binnen het functioneren van dit land. Bussen zullen op vaste tijd moeten rijden. Behoefte aan snelbussen zal toenemen. Tevens zullen bestuurders zich kritischer neerbuigen over het dienstregelingenbeleid.

Nog een laatste voordeel. De transportsubsidie wordt nu maar één keer uitgegeven als bestuurders gaan bussen. Het openbaar vervoer wordt namelijk al door de belastingbetaler betaald om zo het volk een lagere transportprijs te kunnen bieden. Het bustarief is kunstmatig laag. Dus als bestuurders nu ook de bussen gebruiken, hoeft het volk niet ook nog eens apart miljoenen SRD's te betalen voor vervoer van bestuurders. Omdat de bestuurders nu ook gebruik maken van deze subsidie. Als u het mij vraagt, is dit niet meer dan logisch voor een land dat wil besparen. Ik zou hiervoor opteren als ik u was. En ik zou deze miljoenen besparing van het ministerie van Binnenlandse Zaken laten toevoegen aan het budget van uw departement. Zodat u duurzaam kan investeren met deze vrijgekomen middelen in de transportsector. Zoals eerder vernoemd bijvoorbeeld modernere bussen met meer comfort. Of bussen die 5
stops maken; zogenoemde snelbussen.

En stel nou dat de bestuurders niet willen bussen. Dan kan een topbestuurder altijd gebruik maken van taxibedrijven als bijvoorbeeld 1660/1665 etc etc. Deze taxibedrijven zijn al jaren actief, super veilig en door de huidige crisis kunnen ze amper hun hoofd boven water houden. Het zou een krachtig en sympathiek signaal zijn als bestuurders dan ook deze ondernemers die hun eigen auto’s hebben gekocht om mensen te vervoeren, hier gebruik van te maken. En ook hier kan zomaar een gesprek met een willekeurige taxichauffeur zorgen voor contact en dus meer verbintenis met het volk.

Laat het duidelijk zijn minister. U heeft koren op uw molen en zou ik u willen adviseren dit momentum te gebruiken zodat we als land niet alleen miljoenen besparen, maar ook bijdragen aan de ontwikkeling van de transportsector. Met de vrijgemaakte middelen, kunt u luxer busvervoer introduceren en wellicht investeren in beter wegmeubilair. Enkele spin-offs zijn; meer rust op de wegen en minder gasuitstoot. En als u investeert in beter wegmeubilair via uw collega, dan zullen ook nog eens meer mensen de fiets kunnen pakken en dus nog meer kunnen besparen in hun levens, waardoor ze meer keuzes kunnen maken. Omdat ze aan het einde van de maand meer geld overhouden. Dit noemt men duurzaam en weldoordacht ontwikkelen minister. Dus pak uw momentum. Nu ligt uw kans voor het oprapen!

Hoogachtend,
Aristo Kelly MSc.

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May