VN: Wereldwijde honger kan verdubbelen door Covid-19
22 Apr 2020, 09:34
foto
Een vrouw verkoopt gebakken kip in de open lucht langs een weg te midden van de verspreiding van het nieuwe coronavirus in Nairobi, Kenia. (Foto: Reuters)


Het aantal mensen met acute voedselonzekerheid kan dit jaar bijna verdubbelen tot 265 miljoen als gevolg van de economische gevolgen van Covid-19, zei het World Food Programme (WFP) van de Verenigde Naties dinsdag. De impact van verloren inkomsten uit toerisme, dalende geldovermakingen en reizen en andere beperkingen in verband met de coronaviruspandemie zullen naar verwachting dit jaar zo'n 130 miljoen mensen drijven tot voedseltekorten. Jaarlijks lijden ongeveer 135 miljoen mensen honger. Dit jaar zal dat dus bijna verdubbelen.

"Covid-19 is potentieel catastrofaal voor miljoenen die al aan een zijden draadje hangen", zegt Arif Husain, hoofdeconoom en directeur onderzoek, evaluatie en monitoring bij het WFP. "We moeten allemaal samenwerken om dit aan te pakken, want als we dat niet doen, zullen de kosten te hoog zijn - de wereldwijde kosten zullen te hoog zijn: veel verloren levens en nog veel meer verloren levensonderhoud", vertelde hij verslaggevers op een virtuele briefing in Genève.

Husain zei dat het van cruciaal belang is om snel te handelen om te voorkomen dat mensen die al van dag tot dag leven, zoals voedselverkopers in Kenia, hun bezittingen verkopen, aangezien het jaren kan duren voordat ze weer zelfredzaam worden. In sommige gevallen, zoals wanneer boeren hun ploegen of ossen verkopen, kan dit de komende jaren gevolgen hebben voor de voedselproductie, voegde hij eraan toe.

"Dit waren de mensen waar we ons zorgen over maakten - degenen die in orde waren voor Covid en nu niet meer", zei hij, en hij voegde eraan toe dat hij "echt bezorgd" was over mensen die in landen wonen met weinig of geen overheidsveiligheidsnetten. "Acute voedsel- en levensonderhoudscrisis" is categorie drie van de vijf VN-fasen, wat een "kritiek gebrek aan toegang tot voedsel en boven gebruikelijke ondervoeding" betekent.

Categorie 5 betekent massale hongersnood. VN-functionarissen gaven geen geografische uitsplitsing van de groeiende behoeften, maar zeiden dat Afrika waarschijnlijk het hardst zou worden getroffen. WFP verwacht dit jaar 10 tot 12 miljard dollar nodig te hebben om zijn hulpprogramma's te financieren, vergeleken met een record van 8,3 miljard dollar vorig jaar, voegde Husain toe. Het is van plan de voedselvoorraden de komende maanden te positioneren in afwachting van de groeiende behoeften.

Van degenen die al als zeer hongerig worden beschouwd, bevinden velen zich in conflictgebieden zoals Syrië of in landen die zwaar worden getroffen door de gevolgen van klimaatverandering, volgens een VN-rapport. Zelfs vóór de coronaviruspandemie hadden woestijnsprinkhanen in Oost-Afrika gewassen vernietigd en het aantal mensen dat afhankelijk was van voedselhulp vergroot.
Advertenties

Wednesday 08 May
Tuesday 07 May
Monday 06 May