Vp Adhin woonde inauguratie Argentijnse president bij
13 Dec, 18:35
foto
Vicepresident Ashwin Adhin (m) met de nieuwe Argentijnse president Alberto Angel Fernandez (l). (Foto: NII)


Vicepresident Ashwin Adhin heeft namens president Desi Bouterse de beëdiging van de nieuwe Argentijnse president Alberto Angel Fernandez op 10 december bijgewoond in Buenos Aires. Argentinië heeft de uitnodiging voor de inauguratie gestuurd, zegt het Nationaal Informatie Instituut (NII).

Samen met Fernandez werd de voormalige Argentijnse president Cristina Fernandez Kirchner ingezworen als vicepresident. Kirchner heeft de derde grootste economie van Latijns-Amerika gedurende twee opeenvolgende termijnen geleid. Ze werd in 2015 opgevolgd door Mauricio Macri. Met de uitverkiezing van Fernandez, komt Kirchner weer in het machtscentrum.

De staatskas van Argentinië is uitgeput, er is een ongebreidelde inflatie, toenemende armoede en een torenhoge schuld die het land niet kan aflossen. Fernandez heeft beloofd om sociale ongelijkheden te overbruggen en een kredietsysteem met lage tarieven in te voeren om de binnenlandse vraag te ondersteunen. Hij wil de honger en armoede in het land aanpakken.

Fernandez liet al weten dat er geen schuldenbetalingen kunnen worden gedaan als het land niet groeit. Hij zei dat Argentinië de wil had om te betalen, maar de capaciteit niet had om dat te doen. De nieuwe president kampt ook met politieke uitdagingen. Zo was de Braziliaanse president Jair Bolsonaro niet aanwezig op de inauguratie. Het is de eerste keer sinds 2002 dat er geen Braziliaanse president was bij de inhuldiging van een Argentijnse staatshoofd.

Volgens het NII heeft Fernandez benadrukt dat hij voor wat het buitenlands beleid zal werken op basis van gelijkwaardigheid en dat Latijns-Amerika belangrijk is voro zijn regering. Hij gaat ervan uit dat geen enkel land zal moeten worden uitgesloten van deelname in het proces van regionale integratie.

Monday 10 August
Sunday 09 August