Veel activiteiten rond Marrondag en Chinese vestiging
15 Sep 2018, 16:41
foto
Nationale Commissie Jubileumjaren tijdens een persconferentie. Tweede van links voorzitter Henk Herrenberg. (Foto: Raoul Lith)


In verband met de Dag der Marrons (285 jaar) en de herdenking van 165 jaar Chinese vestiging in Suriname worden er verschillende activiteiten georganiseerd door diverse organisaties. Deze evenementen worden in samenspraak met de Nationale Commissie Jubileumjaren uitgevoerd. In het binnenland zal er ook veel aandacht besteed worden.

Het thema voor de activiteiten is SME 'Samen Met Elkaar'. De commissie probeert dit zoveel mogelijk uit te dragen en alles samen te doen, omdat het "in je eentje nooit lukt". Er waren organisaties die in hun eentje activiteiten hielden, maar daardoor het groter publiek niet bereikten. De commissie heeft bijeenkomsten georganiseerd om de organisaties bijeen te brengen en een nationale activiteit te organiseren. Gevraagd is om de activiteiten zoveel als mogelijk te plannen, rekening houdend met het milieu, educatie en gezondheid. De verschillende activiteiten hebben betrekking op 10 oktober, Dag der Marrons, en de herdenking van de Chinese vestiging in Suriname op 20 oktober.

Op 19 september vind de launch van de activiteiten in verband met de Dag der Marrons plaats. “We hebben speciaal gekozen voor deze dag omdat het een verhaal heeft. 19 september 1760 is de dag waarbij de vrede met de Samaaka stam is getekend,” zegt Ifna Vrede, coördinator van de commissie. Ze geeft aan dat de kick-off te Langu op de bovenloop van de Gran Rio zal plaatsvinden. Hierbij zal herdacht worden momenten zoals de splitsing van de Samakaa en de andere stammen. “Ze waren allemaal een groep toen tijdens de marronnage”. Vrede stelt dat de begi (plengoffer), de verering van de voorouders om ze een plek te geven voor het hebben gestreden een markant moment zal zijn. Ook de culterele activiteiten daaromheen en de ceremoniën.

Op 10 oktober zal er een plengoffer worden gedaan op het Plein van 10 Oktober 1760. Na de toespraken volgt een prodo waka richting de Palmentuin waar de viering groot gehouden wordt. Een samenwerking van verschillende organisaties moet het resultaat zijn waarbij de traditionele kookkunsten getoond zullen worden. Het is ook de bedoeling dat de gemeenschap kennis maakt met de Pangi kliniek. Dit evenement, georganiseerd door het Narronvrouwennetwerk, toont volgens de organisatie de kracht van de marronvrouw.

Patty Chen, secretaris van de Suriname Chinese United Association (SCUA), de overkoepelende organisatie van 14 Chinese verenigingen in Suriname vertelt dat er ook voor de Chinese vestiging activiteiten op schema staan. Op 14 oktober wordt bij Soeng Ngie de eerste activiteit ontplooid, een 'eetstraat' met verschillende optredens aan de Wilhelminastraat. Hier zullen naast Chinese gerechten ook andere hapjes worden verkocht. Chen geeft verder aan dat er een bezoek wordt gebracht aan het monument bij het fort Nieuw Amsterdam. Op het Onafhankelijkheidsplein wordt op 20 oktober, 165 jaar Chinese immigratie, groots gevierd. Er reist speciaal een groep uit China hiernaartoe om op te treden.

Raoul Lith