Stageplek voor Itoewaki bij VN Mensenrechtenafdeling
05 Jun 2018, 02:43
foto
Jupta Itoewaki uit Kawemhaken.


Op voordracht van de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS) zal Jupta Itoewaki uit Kawemhaken een stage volgen op het kantoor van de Hoge Commissaris voor Mensenrechten (OHCHR) van de Verenigde Naties. Dit kantoor biedt jaarlijkse stageplekken aan, aan inheemse personen die zich inzetten voor de rechten en belangen van inheemse volken.

De stage die later deze maand begint, duurt 4-5 weken en valt samen met de jaarlijkse vergadering van de VN Expertgroep over de Rechten van Inheemse Volken (Expert Mechanism on the Rights of Indigenous Peoples, EMRIP). De stagiaires, ongeveer tien personen uit alle werelddelen, krijgen intensieve trainingen in diverse aspecten van mensenrechten en inheemse rechten, onder andere de rechten op zelfbeschikking, grondenrechten, free, prior and informed consent en traditionele kennis, alsook de mechanismen voor rechtsbescherming die er regionaal en internationaal bestaan.

Op deze manier helpt de VN Mensenrechtenafdeling aan capaciteitsversterking van inheemse volken, gelet op de bestaande mensenrechtenschendingen, discriminatie en achterstelling van inheemse volken overal ter wereld. Het OHCHR-kantoor in Genève, Zwitserland waar de stage wordt doorlopen, bekostigt de kosten van de stage, meldt de VIDS.

Jupta Itoewaki is heel actief rond milieu– en ontwikkelingswerk en doet ook vertaalwerk tussen Wayana en Nederlands en Engels. Deze stage zal haar inzicht en ervaring in mensenrechten in het algemeen, en inheemse rechten in het bijzonder, ten zeerste versterken.
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April