Arbeidsinspecteurs worden niet serieus genomen
20 Feb 2016, 04:32
foto
Minister Soewarto Moestadja spreekt de arbeidsinspecteurs toe. Rechts, Patrick Kensenhuis, links beleidsadviseur Rowan Noredjo.



De afdeling Arbeidsinspectie van het ministerie van Arbeid mag betere tijden tegemoet zien. De komende vijf jaar zal er een fasenplan worden uitgevoerd, dat de werkomstandigheden van het personeel zal verbeteren. Deze toezegging deed minister Soewarto Moestadja, bij een werkbezoek deze week. Moestadja verwacht, gezien de geslonken begroting van het ministerie, wel veel creativiteit van de medewerkers.

Het hoofdkwartier van de dienst is gevestigd aan de Watermolenstraat, in een gebouw dat in een deplorabele toestand verkeert, zegt de voorlichting van Arbeid. Het meubilair en de kantoorapparatuur voldoen niet aan de eisen. De arbeidsinspecteurs ontberen de benodigde persoonlijke beschuttingsmiddelen bij controle werkzaamheden in bedrijven en werkplaatsen. Zij vinden dat ze hierdoor niet serieus worden genomen bij het doen van aanmaningen aan werkgevers en werknemers die moeten voldoen aan arbeidsnormen, wettelijke verplichtingen en veiligheidsvoorschriften.

Moestadja wil alvast de meest urgente zaken aanpakken, zodat de arbeidsinspecteurs goed toegerust hun werk kunnen doen. De bouw van een nieuw en geschikt hoofdkwartier voor de Arbeidsinspectie zal gefaseerd geschieden. In de begroting van 2017 zullen de kosten voor de eerste fase alvast worden opgenomen en ter goedkeuring aan het parlement worden aangeboden.

De arbeidsinspecteurs zijn ontevreden over hun rechtspositie sinds de invoering van FISO in 2008. Het tekort aan arbeidsinspecteurs en bovendien het toezien op de naleving van extra wetten die de afgelopen jaren erbij zijn gekomen, zorgen voor een extra belasting op de ongeveer 50 arbeidsinspecteurs die landelijk circa 28000 bedrijven moeten controleren, menen zij. De Commissie Heroriëntatie op het ministerie van Arbeid die in januari dit jaar door de minister is geïnstalleerd, zal in maart, al deze personeelsgerelateerde problemen in kaart moeten hebben gebracht, zodat zij aangepakt kunnen worden.

De voorzitter van de vaste DNA-commissie Arbeid, Patrick Kensenhuis, die ook werkzaam is bij de Arbeidsinspectie, was aanwezig bij het bezoek van Moestadja.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May