Geert Wilders ziet af van bod van premier
Zijn Partij voor de Vrijheid (PVV) won vorig jaar de meeste stemmen, maar had steun van andere partijen nodig om een coalitie te vormen.
Met drie andere partijen worden de gesprekken over de vorm van een nieuwe regering voortgezet.
De onderhandelaar die de jongste gespreksronde, die dinsdag werd afgerond, leidt, zal zijn rapport nog deze week aan het parlement presenteren.
"Ik wil graag een rechts kabinet. Minder asiel en immigratie. Nederlanders eerst. De liefde voor mijn land en kiezers is groot en belangrijker dan mijn eigen standpunt", schreef Wilders woensdagavond in zijn post.
De 60-jarige Wilders heeft maandenlang gesprekken gevoerd met de centrumrechtse liberale VVD, Nieuw Sociaal Contract (NSC) en BBB-boerenpartijen, in een poging een coalitieregering te vormen.
De leiders van die drie drongen er deze week op aan dat de enige manier waarop ze bereid zouden zijn vooruitgang te boeken was, als alle vier de partijleiders ermee instemden geen rol in de regering op zich te nemen, aldus de Nederlandse publieke omroep NOS.
Het was niet meteen duidelijk of er een compromiscijfer voor de post van premier was ontstaan.
In een Kamerdebat over de kwestie wordt verwacht, dat de man die de gesprekken tussen de vier partijen leidt, Kim Putters, zijn bevindingen presenteert.
Van hem wordt verwacht dat hij bekendmaakt dat de partijen bereid zijn een minderheidsregering te vormen met een 'buitenparlementair kabinet', wat zou betekenen dat geen van de vier partijleiders ministeriële posten zou bekleden, maar wel Kamerlid zou blijven.
Wie precies premier zou worden en wie in het kabinet zou dienen, is onduidelijk. Na veertien jaar onder Mark Rutte zou de volgende Nederlandse regering meer een boegbeeld als premier hebben, terwijl ministers zowel van buiten als van binnen de politiek zouden kunnen worden aangetrokken.
Dat soort kabinet geniet de voorkeur van Nieuw Sociaal Contract-leider Pieter Omtzigt en de liberale VVD-leider Dilan Yesilgöz. Het zou een beknopte lijst van beleidsmaatregelen krijgen waaraan het zich moet houden, waardoor het parlement ruimere bevoegdheden krijgt, hoewel het nog steeds vaag is hoe het precies zou werken.
De laatste keer dat een premier niet uit de grootste partij in de Nederlandse regering kwam, was in de jaren tachtig. En de laatste keer dat een Nederlandse premier niet de leider was van een van de regeringspartijen was in 1918, aldus Nederlandse media.
De overwinning van de PVV vorig jaar heeft niet alleen de Nederlandse politiek geschokt, maar had ook gevolgen voor heel Europa, aangezien Nederland een van de stichtende leden is van wat nu de Europese Unie is.
De tijd tikt voor Nederland om een premier te vinden, aangezien algemeen wordt verwacht dat de man die het fort in handen heeft, Mark Rutte, de nieuwe secretaris-generaal van de NAVO zal worden.
Sinds de verkiezingen is de steun voor de PVV alleen maar toegenomen, zo blijkt uit enquêtes, omdat kiezers hun frustratie uiten over het trage tempo van de gesprekken.
"Vergeet niet: ik word ooit premier van Nederland. Met de steun van nog meer Nederlanders", postte Wilders. "Als het niet morgen is, dan overmorgen. Want dan worden de stemmen van miljoenen Nederlanders gehoord!"
Sinds de verkiezingen is de steun voor de PVV alleen maar toegenomen, zo blijkt uit enquêtes, omdat kiezers hun frustratie uiten over het trage tempo van de gesprekken.
"Vergeet niet: ik word ooit premier van Nederland. Met de steun van nog meer Nederlanders", postte Wilders. "Als het niet morgen is, dan overmorgen. Want dan worden de stemmen van miljoenen Nederlanders gehoord!"
Gisteren
- Beleidsplan tegen plasticvervuiling in Suriname gepresenteerd
- Vaccinatieweek 2025 van start: 'Uw beslissing telt'
- Staatsolie: Tekort aan geschoolden remt olievooruitgang
- Santokhi: Investering in maritiem onderwijs voor internationale erkenning
- Suriname, Stem bewust voor jouw toekomst
- VLS biedt petitie aan: 'Rechtsstaat ernstig ondermijnd'
- Centraal Resocialisatiecentrum geopend: Nieuwe kansen voor gedetineerden
- Kamla Persad-Bissessar opnieuw premier Trinidad en Tobago
- Vrouw omgekomen bij aanrijding Nieuw Weergevondenweg
- Suriname verdient leiders die verbinden, niet verdelen
- Bedrijf uit Dubai wil groot zonne-energieproject uitvoeren
- Kans op een enkele bui
- President moet nog beslissen over nieuw Burgerlijk Wetboek
- Column: Recht kromgetrokken op het altaar van de verkiezingsdeadline
- Invoering van acht boeken per 1 mei 2025 is onwijs
Eergisteren
- Versterking is nog geen vertrouwen
- Tijdelijke aanpassing regionaal vliegschema SLM
- Conclaaf kiest nieuwe paus, start op 7 mei
- Reactie op 'Ons politiek-bestuurlijk systeem...'
- Inbrekers stelen grote bedragen uit kluis in woning Coesewijnestraat
- Stroomstoring treft grote delen van Spanje en Portugal
- Mijn gezondheid is geen bevel
- 23-jarige bestuurder overlijdt in ziekenhuis na botsing tegen truck
- Mac Andrew: 'Arbeidsveiligheid nu ook fundamenteel arbeidsrecht'
- Beveiliging commissariaten opgevoerd na tweede inbraakpoging
- Kiezer van Suriname: Uw stem telt op 25 mei 2025!
- Bewolkt met kans op enkele middagbuien
- Anthony Nesty en Surinaamse sporters gehuldigd
- Drukken definitieve DNA-stembiljetten gestart
- Erkenning collectieve eigendomsrechten met politieke wil snel opgelost