Venezuela: Guaido keert na bezoek Ecuador terug
03 Mar 2019, 10:32
foto
De Venezolaanse oppositieleider Juan Guaido, die door veel naties is erkend als de rechtmatige interim-heerser van het land, gebaart na een ontmoeting met de president van Ecuador Lenin Moreno (r) in Salinas, Ecuador. (Foto: Reuters)


De Venezolaanse oppositieleider Juan Guaido zal na een bezoek aan Ecuador naar huis terugkeren. Hij heeft voor volgende week opgeroepen tot nieuwe protesten tegen president Nicolas Maduro, wiens regering hem had verboden naar het buitenland te reizen.

Guaido heeft de afgelopen dagen rondgereisd tussen Latijns-Amerikaanse landen om ondersteuning te krijgen voor zijn campagne om een ​​overgangsregering te vormen en Maduro te verdrijven, die hij als een onwettige bezetter aan de kaak stelt.

Hij had Brazilië, Argentinië en Paraguay bezocht nadat hij vorige week uit Venezuela vertrok naar Colombia om de inspanningen daar te coördineren om humanitaire hulp naar zijn land te sturen. Troepen loyaal aan Maduro hebben echter een konvooi hulpvrachtwagens geblokkeerd en het teruggestuurd.

"Wat betreft de volgende stappen voor Venezolanen, ik kondig mijn terugkeer naar huis aan vanuit Ecuador," vertelde Guaido op een persconferentie in de kustplaats Salinas. De president van Ecuador, Lenin Moreno, zat tijdens de persmeeting naast hem.

Guaido zei niet precies wanneer of hoe hij zou terugkeren naar Venezuela. Verwacht wordt dat hij vandaag uit Ecuador vertrekt, volgens het schema van de Ecuadoraanse regering voor zijn bezoek. Zijn terugkeer opent de mogelijkheid dat de Venezolaanse autoriteiten hem zullen proberen te arresteren. Het Hooggerechtshof had hem een ​​reisverbod opgelegd nadat hij op 23 januari de grondwet van het land had ingeroepen om een ​​interim-presidentschap op zich te nemen. Intussen hebben de meeste westerse landen zijn interim-presidentschap nu als legitiem erkend.

Guaido zei dat de Venezolanen maandag en dinsdag opnieuw op straat zouden moeten gaan, hoewel Venezuela, net als andere Latijns-Amerikaanse landen, de carnavalsvakantie viert. "We hebben weinig te vieren en veel te doen," zei hij. Guaido heeft zijn internationale donateurs opgeroepen hardere maatregelen te nemen om Maduro onder druk te zetten. En nadat het hulpkonvooi had gefaald het land binnen te komen, zei hij om "alle opties open te houden".

Hoewel de Amerikaanse president Donald Trump militaire interventie niet heeft uitgesloten om Maduro te verjagen, wordt het als onwaarschijnlijk beschouwd. Zijn Latijns-Amerikaanse bondgenoten hebben in plaats daarvan een mix van sancties en diplomatie aangemoedigd.
Advertenties

Wednesday 01 May
Tuesday 30 April