ABC herdenkt vandaag 35ste verjaardag
06 Dec 2010, 18:50
foto


Radio ABC bestaat vandaag 35 jaar. Was ABC in 1975 een nieuw station in een nieuwe republiek, tegenwoordig is het een gevestigd medium in Suriname, verklaart directeur Henk Kamperveen. “Vriend en vijand moeten toegeven dat we onze invloed hebben in de maatschappij, door de manier waarop wij het nieuws en de ontwikkelingen in het land verslaan.”

De ‘bigi yari’ van Ampies Broadcasting Corporation (sinds 6 december 1997 ook met uitzendingen op televisie) wordt vandaag op gepaste wijze gevierd met het personeel. De eerste dagen van december vormen immers elk jaar opnieuw een turbulente periode voor het station, zegt Kamperveen: “Het blijft bizar, die hoogte- en dieptepunten zo vlak achter elkaar. Woensdag is het weer 8 december en daarom gaan we nu niet uitgebreid feest vieren met z’n allen.”

Op deze datum in 1982 werden oprichter André Kamperveen en ook de aan radio ABC verbonden journalist Frank Wijngaarde, vermoord door de militairen. Het radiostation werd in brand gestoken en het zou elf jaar duren voor André’s zoons Henk en Johnny Kamperveen ABC opnieuw in de lucht brachten.

Vandaag liet ABC op de radio oude geluidsfragmenten horen van de herlancering van het station op 6 december ’93. Onder meer Johnny Kamperveen en oud-president Ronald Venetiaan behoorden tot de sprekers.


ABC-directeur Henk Kamperveen

Thursday 23 May
Wednesday 22 May
Tuesday 21 May