Honderden Chinezen eren hun overleden voorouders
23 Oct 2012, 19:20
foto
Andro Vorswijk, beheerder van de Chinese begraafplaats, (rechts) in gesprek met bezoekers op de dag van voorouderverering. (Foto: Edward Troon)


Met minimaal een bloemetje in de hand eren honderden Chinezen vandaag hun voorouders. Tijdens de jaarlijkse Chinese voorouderverering ‘Kazan’ worden de graven schoongemaakt, kaarsen en wierook gebrand, papieren kleding en namaak bankbiljetten verbrand en vuurwerk afgestoken. Vleesgerechten, fruit en dranken ontbreken ook niet tijdens de offerande. Naast tientallen families, hebben de Surinaamse Chinese Verenigingen en de Chinese ambassadeur en zijn staf, hun respect betoond bij het massagraf en monument op de Fa Kiao Kun San (Chinese) begraafplaats.

Andro Vorswijk is al 12 jaar beheerder van de Chinese begraafplaats aan de Schietbaanweg in Paramaribo. Hij zegt aan Starnieuws, “de eerste bezoeker van vandaag stond klokslag halfzes voor de poort. Dat is niet vreemd, want veel van hen zijn winkeliers”. De beheerder geeft aan dat het een doordeweekse dag is en daardoor niet druk. De families komen al vanaf zaterdag om de graven te reinigen.

Best onderhouden plek
Vorswijk vertelt met trots over zijn werkplek, “dit is de schoonste en best onderhouden begraafplaats van Suriname. Als een graf is beschadigd repareer ik dat meteen. Het is ook heel erg overzichtelijk gemaakt door de plattegrond in de aula en de aanwijsbordjes langs het hoofdpad”. Hij benadrukt dat iedereen in een kelder wordt begraven, “het maakt niet uit of het om een kindje gaat of om arme mensen”.

De beheerder is ook erg ingenomen met de richtlijnen van het bestuur van de begraafplaats. “Om hier te liggen moet je bewijzen dat of je vader, moeder, echtgenoot of echtgenote Chinees zijn. Daarom zijn hier ook Creolen, Hindoestanen, Indianen en Javanen begraven. Mensen die aangeven geen religie te hebben liggen hier samen met Boeddhisten en Christenen.”

Edward Troon
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April