Politieke ontwikkelingen bekeken vanuit leiderschapsperspectief
08 Nov 2022, 10:48
foto


Het is een gegeven dat politieke leiders in het machtscentrum worden beoordeeld op basis van hun verworvenheden naar aanleiding van hun verkiezingsbeloftes. Indien de verworvenheden niet in lijn staan met de verkiezingsbeloftes, zal de bevolking dit vermoedelijk afstraffen bij de komende stembusgang. In dat geval was jouw verkiezingsprogramma geen wetenschappelijk onderbouwd document, maar een populistisch document dat moest dienen als ‘kiezerslokaas’. De huidige machthebbers zijn hiervoor gewaarschuwd, omdat zij tijdens de verkiezingscampagnes heel veel hebben beloofd dat tot nu toe niet is bewezen. De geschapen verwachtingen bij het volk waren zeer bijzonder hoog, maar tot nu toe heeft het volk het gevoel dat zij bedrogen is geworden.

Het heeft momenteel geen zin meer om steeds de beschuldigende vingers te wijzen naar de vorige regering. Wat nu gebeurt, is dat politici vanuit de oppositiebanken het hardst hebben geschreeuwd, maar nu zij aan het stuur zijn blijkt dat hele geschreeuw gebakken lucht te zijn. Laat het volk duidelijk weten dat er een fout is gemaakt, omdat het werk is onderschat. ‘One of the most important attributes of a leader is their ability to admit their mistakes. So as political leader you must be the servant leader you will follow, because human-centric leadership is priceless.’

Suriname zou heel ver zijn in zijn ontwikkeling als politieke leiders bewust waren van de werkelijke waarden van dienend leiderschap (servant leadership) als een ontwikkelingsinstrument voor de bevolking t.w.:
•  Servant leadership is about placing your wants, needs, and desires behind those of the people!
•  Servant leadership is about intentionally placing yourself under your people so they can succeed, even if you don’t!

Dienend leiderschap komt tot uiting wanneer wij o.a. zullen overgaan om posities in te vullen op basis van een deskundig vastgestelde profielschets en de samenstelling van het regeerteam een weerspiegeling zal zijn van onze multi-etnische samenleving.

Een dienende politiek leider zal zorgen dat hij/zij het onmogelijk maakt voor toekomstige politieke leiders om het volk weer in een avontuur te stoppen, ook al zullen zijn/haar handelingen lijden tot stembusafgang voor zijn partij. Op basis van de twee volgende zaken is dienend leiderschap nog ver te zoeken binnen de huidige regering t.w.:
• De “Wet Openbaarheid van Bestuur” is nog steeds een wens van de bevolking die nog niet is ingelost als verkiezingsbelofte.
• De huidige Bankwet zorgt voor veel politieke bemoeienis binnen de Centrale Bank van Suriname (CBvS), waardoor de CBvS geen onafhankelijk instituut kan zijn. De nieuwe Bankwet is op 26 mei 2022 goedgekeurd door De Nationale Assemblee (DNA), maar is nog steeds niet bekrachtigd en afgekondigd door de President van de Republiek Suriname. DNA zou als Hoogste Colle van Staat de president op dit stuk ter verantwoording moeten roepen, omdat het erop lijkt alsof de president DNA minacht/schoffeert.
Deze twee feit geven aan dat deze regering “in woorden” bezig is om het land te regeren “van generatie naar generatie”, maar “in daden” is het nog steeds “van verkiezing naar verkiezing”.

Het vertrek van de Minister van Financiën & Planning (MinFin) en het feit dat er nog steeds geen nieuwe deskundige bereid is gevonden om invulling te geven aan de ontstane vacature, moet beoordeeld worden op basis van de volgende leiderschapsquotes, t.w.:
• Peoples don’t leave bad jobs, but they leave bad leaders & cultures.
• Great leaders have the wisdom to give their team the freedom to produce great work, because it makes no sense to recruit the best and micromanage their work.

Vermoedelijk zijn de bereidwillige deskundigen de mening toegedaan dat zij de ruimte niet (voldoende) zullen krijgen om als MinFin volledig onafhankelijk te kunnen functioneren op basis van hun deskundigheid ter verheffing van land en volk, maar meer op basis van politieke aansturing ter realisatie van enge politieke belangen, waarbij het instellen van de welbekende presidentiële commissies voor bepaalde beleidsgebieden, niet is uitgesloten. ‘Experts don’t leave jobs where they are compensated fairly, they have growth opportunities, and the culture is healthy. So value them first before you want them to value you (as a leader).’

De huidige politieke leiders binnen de regering en coalitie moeten gaan beseffen dat het feit er nu sprake is van beleidsombuiging/reshuffeling, ook aangeeft dat zij ook hebben gefaald als leiders van het regeerteam. Wat waren de beweegredenen waarom er per 16 juli 2022 niet gelijk gekozen was voor het juiste duurzaam beleid, want leiderschap is toekomstgericht?  ‘You are a true leader when you help your team become successful. Remember that leadership is not about you, but it is all about the people you serve to give them a sustainable future. Choose the right experts for your team who know the value instead of the price of the Surinam nation.

Ruben Ravenberg PhD
rub_rav@yahoo.com
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May