36 positieven te Antonio do Brinco; gebied afgesloten
01 Jul 2020, 00:44
foto
Rechtsonder op de kaart is de nederzetting Antonio do Brinco. Daar zijn 36 personen positief bevonden. (Kaart: MZ)


Het goudzoekersdorp Antonio do Brinco in het zuidoosten van het land (bestuursressort Tapanahony) is afgesloten. Van de 47 swabs die afgenomen zijn, blijken maar liefst 36 positief te zijn. De directeur van de Medische Zending (MZ), Herman Jintie, heeft dinsdag tijdens de Covid-19 update meegedeeld dat woensdag een medische missie wordt uitgevoerd naar het dorp. 

Melvin Uiterloo, de epidemiologische verantwoordelijke bij MZ voerde aan dat er geen reden is voor 'paniekvoetbal' ondanks de situatie. De mensen die positief getest zijn, zijn geïsoleerd. Er is ook hulp van de Fransen gevraagd. Zij zijn standby. Belangrijk is volgens MZ dat de mensen zich niet verplaatsen en zich houden naar de instructies. Het medische team gaat naar de mensen toe. 

Jintie merkt op dat vanuit de 51 locaties van MZ de situatie in het binnenland gemonitord wordt. De aandachtsgebieden zijn: Oost Suriname (grens Frans-Guyana), Zuid-Suriname (Inheemse gebieden), Midden-Suriname (mijn-activiteiten) en Brokopondo (mijn-activiteiten). Er is intensief contact met het traditioneel gezag en de districtscommissarissen. Dagelijks worden ook via de poli's en de lokale media de mensen op de hoogte gehouden van de stand van zaken en de awareness wordt vergroot. 

De MZ-directeur merkte op dat er 'super spreaders' zijn door rituelen bij begrafenissen en bij de goudvelden. Jintie is blij met de actie van de Aucaanse granman, Bono Velantie, die het bevel heeft gegeven dat mensen de dorpen niet mogen verlaten. De MZ moet ongestoord haar werk kunnen doen. Er wordt ook een quarantaine opgezet te Stoelmanseiland. Daar zijn 17 personen positief getest uit 29 swabs die zijn afgenomen. 
Advertenties