Rustige eerste dag ter inzage legging bij OKB
24 Mar 2020, 04:23
foto
Toezichthouders van het Onafhankelijk Kiesbureau assisteren politieke partijen die de ingediende stukken willen bekijken. (Foto's: René Gompers).


“Het is een rustige dag geweest,” merkt een toezichthouder op. “Misschien wordt het woensdag drukker, op de laatste dag.”  De eerste dag van de “ter inzage legging” bij het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) is achter de rug. Er zijn maatregelen getroffen om de verspreiding van het Coronavirus te voorkomen. 20 politieke partijen hebben zich vorige week bij het Centraal Hoofdstembureau (CHS) geregistreerd voor de verkiezingen van 25 mei. Maandag  hebben alleen 21 SU en VHP, de ingeleverde stukken doorgenomen. 

Iedereen die het gebouw wil betreden moet een ritueel uitvoeren. Handen ontsmetten met alcohol, een mondkap op, handschoenen aan. In de ruimte waar de stukken worden nagetrokken, worden de vertegenwoordigers van de partijen opgewacht door drie toezichthouders. Ook zij hebben een mondkapje op en handschoenen aan. Bij de twee computers, waarop digitale versies van de ingediende stukken zijn opgeslagen, is er ook een fles alcohol voor ontsmetting. Er mogen maar 4 vertegenwoordigers tegelijk, twee  per politieke partij, in de zaal om hun stukken in te zien. 


Vertegenwoordigers van 21 SU bekijken de documenten digitaal. 

Het gaat om ‘checks and balances”, merkt OKB-voorzitter Jennifer van Dijk-Silos op. “De mensen gaan na of de stukken valide zijn. Zij kunnen dan weer verifiëren met CHS wanneer die een uitspraak heeft gedaan. Advies geven wij niet. We volgen alles wel en als er iets is komt dat wel in ons proces verbaal.”  De ter inzage legging is tot en met woensdag. Donderdag gaat het CHS vergaderen. Uiterlijk vrijdag zal bekend zijn wie aan de verkiezingen mag meedoen. Niet alle partijen hebben de benodigde stukken ingeleverd. Sommige organisaties hebben de borgsom van SRD 96.250 niet betaald. 

René Gompers

Advertenties

Wednesday 19 June
Tuesday 18 June
Monday 17 June