Op feestelijke wijze registeren partijen zich bij CHS
20 Mar 2020, 03:44
foto
Pertjajah Luhur is met een honderdtal mensen gekomen om zich te registreren voor deelname aan de verkiezingen. (Foto's: René Gompers)


Op feestelijke wijze is Pertjajah Luhur (PL) geregistreerd voor de verkiezingen van 25 mei 2020. De fanfare is een voorproefje op “de grote overwinning van 25 mei” deelt partijvoorzitter Paul Somohardjo mee. Dan zal Suriname bevrijdt zijn van het ‘Bouta-virus’ licht hij toe. Donderdag hebben naast de PL, ook SPA,  BEP en PRO zich officieel gemeld voor de verkiezingen. Elk met wat ‘opo opo’ ondanks de strenge maatregelen om de verspreiding van het Coronavirus te remmen. Tot zaterdag kunnen partijen zich registreren. 

De deelnemers van de verkiezingen hebben zich ruim op tijd bij het Centraal Hoofdstembureau (CHS) gemeld. Tot dan was VHP de enige partij die zich had geregistreerd. De locatie op het terrein van de Kamer van Koophandel & Fabrieken is speciaal ingericht om 50 partijmensen te kunnen ontvangen. Traditioneel is het een groot feest wanneer politieke partijen zich gaan registreren. Het is tegelijk een krachtmeting. 

CHS heeft om de verspreiding van het Coronavirus te voorkomen, de registratieruimte zodanig ingericht dat er slecht 50 leden van de achterban naar binnen mogen. Aan sfeer ontbrak het echter niet. “Het is geen dede oso” werd er vaker opgemerkt. Na elke registratie, wanneer voorzitter Eugene Merkus opstaat en enkele documenten die de registratie officieel maken overhandigd aan de twee gemachtigden van elke partijen, barst de achterban uit van vreugde. Er wordt hartelijk geapplaudisseerd, leuzen worden geroepen. Ondervoorzitter van BEP, Edgar Dikan, heeft dansend en zingend met de achterban de ruimte verlaten.  


Pertjajah Luhur heeft voorzieningen getroffen voor handhygiëne. 

Buiten hebben de partijvoorzitters en politieke leiders uitgelegd waarom zij de stemmen van de kiezers verdienen. Journalisten wilden van hen concrete plannen weten. Die varieerden: wetten veranderen of aannemen, geld stoppen in productie, het grondenrechtenvraagstuk eindelijk oplossen, de werkende klasse tegemoet komen. Somohardjo is met een honderdtal partijleden naar CHS getogen. Een mini multiculturele show, live en dj muziek waren onderdeel van het feest. Maar ook PL hield rekening met het Coronavirus. Er is een installatie meegenomen waarbij, vooral de 50 mensen die in de registratiezaal wilden zijn, hun handen konden wassen. Later op de dag komen volgens agenda registreren de NDP, ABOP, PALU, HVB en A20. 

René Gompers
Advertenties

Wednesday 19 June
Tuesday 18 June
Monday 17 June