VN-Veiligheidsraad: Resolutie over grotere hulpverlening Gaza
23 Dec, 02:51
foto
Israëlische bombardementen op centraal Gaza hebben vrijdag een aantal huizen verwoest. (Getty Images)


De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft een resolutie aangenomen om de humanitaire hulp aan Gaza te vergroten. De stap komt na verschillende vertragingen in de afgelopen week toen de Verenigde Staten lobbyde om de bewoordingen over de oproepen tot een staakt-het-vuren, te verzwakken.

De resolutie, die oproept tot stappen "om de voorwaarden te scheppen voor een duurzame stopzetting van de vijandelijkheden", werd vrijdag aangenomen met 13 stemmen vóór, geen enkele tegen, terwijl de VS en Rusland zich onthielden van stemming.

De stemming kwam te midden van internationale oproepen om een einde te maken aan het maandenlange conflict, nu Israëlische strijdkrachten Gaza bestookten met een van de meest destructieve campagnes in de moderne geschiedenis en de humanitaire omstandigheden in de belegerde strook kritieke niveaus bereiken.

Meer dan 90 procent van de 2,3 miljoen inwoners van Gaza is ontheemd, en de omstandigheden onder Israëlische belegering en bombardementen zijn door VN-functionarissen omschreven als 'de hel op aarde'.

De afgelopen week vonden intensieve onderhandelingen plaats, waarbij andere lidstaten zochten naar taal die Amerikaanse bezwaren zou omzeilen die eerdere resoluties over Gaza in het 15 leden tellende orgaan, waar de VS een van de vijf landen is die een veto heeft, hebben doen mislukken.

Het oorspronkelijke ontwerp riep op tot "een dringende en duurzame stopzetting van de vijandelijkheden" en gaf de VN meer controle over de hulpleveringen aan Gaza. De aangenomen resolutie kiest voor minder dubbelzinnige taal over een staakt-het-vuren en handhaaft de controle van Israël over alle hulp.

"Dit was moeilijk, maar we zijn er gekomen", zei de Amerikaanse ambassadeur bij de VN, Linda Thomas-Greenfield, na de stemming.

Terwijl een stroompje hulpvrachtwagens de broodnodige hulp aan Gaza heeft geleverd, zeggen hulpgroepen dat het werkelijk aanpakken van de humanitaire crisis in de Gazastrook niet mogelijk zal zijn zolang de vijandelijkheden voortduren.

"Het echte probleem is dat de manier waarop Israël dit offensief uitvoert enorme obstakels creëert voor de distributie van humanitaire hulp in Gaza. Een effectieve hulpoperatie in Gaza vereist veiligheid, personeel dat veilig kan werken, logistieke capaciteit en de hervatting van commerciële activiteiten. Deze vier elementen bestaan niet", zei VN-chef Antonio Guterres na de stemming tegen verslaggevers.

Vóór de stemming stelde Rusland een amendement voor om de taal rond een staakt-het-vuren te versterken, waarbij werd gezegd dat de ontwerpresolutie door de VS was "geneutraliseerd".

"Door dit te ondertekenen zou de raad de Israëlische strijdkrachten in wezen volledige bewegingsvrijheid geven voor verdere ontruiming van de Gazastrook", zei de Russische VN-ambassadeur Vassily Nebenzia vóór de stemming tegen de raad.

Thomas-Greenfield beschuldigde haar Russische tegenhanger van hypocrisie en wees op Ruslands eigen destructieve invasie van Oekraïne die in februari 2022 begon.

Maar de VS is geconfronteerd met beschuldigingen van een dubbele standaard ten aanzien van zijn standpunt ten aanzien van Gaza, waarbij critici zeggen dat de VS maandenlang tegen Rusland heeft geprotesteerd wegens schendingen van het internationaal recht in Oekraïne, terwijl Israël tegelijkertijd wapens en diplomatieke steun heeft gekregen, ook al wordt het land met soortgelijke beschuldigingen geconfronteerd over zijn gedrag in Gaza.

De VS sprak eerder deze maand zijn veto uit over een resolutie van de VN-Veiligheidsraad waarin werd opgeroepen tot een staakt-het-vuren, en was een van de weinige tegenstemmen toen de Algemene Vergadering van de VN vorige week met een overweldigende marge een resolutie over een staakt-het-vuren goedkeurde.

"De overgrote meerderheid van de leden van de Veiligheidsraad en de leden van de Algemene Vergadering willen allemaal een staakt-het-vuren, een volledige stopzetting van het bombardement op Gaza, om hulp te vergemakkelijken", meldde Al Jazeera-correspondent Gabriel Elizondo vanuit het VN-hoofdkwartier.

Eerder deze week riep de VN op tot een onderzoek naar beschuldigingen van het doden van ongewapende Palestijnen door Israëlische troepen in de Gazastrook, en ook ziekenhuizen, VN-scholen, medisch personeel, moskeeën en kerken zijn het doelwit.

Israël heeft gezegd dat het werkt aan de ontmanteling van Hamas, de Palestijnse gewapende groepering die Gaza regeert. Hamas lanceerde op 7 oktober een dodelijke aanval op het zuiden van Israël, waarbij meer dan 1.000 mensen omkwamen, de meesten van hen burgers, en meer dan 240 gevangen werden genomen.

Meer dan 20.000 Palestijnen, van wie de meesten vrouwen en kinderen, zijn gedood sinds het begin van de huidige gevechtsronde.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May