Journalisten ook doelwit relschoppers; falen veiligheidsdiensten
18 Feb 2023, 00:00
foto
Het voertuig van Starnieuws-redacteur René Gompers is in brand gestoken door relschoppers. Dit, terwijl hij live verslag deed van de chaotische situatie bij De Nationale Assemblee.


Veel journalisten waren gisteren ook doelwit van relschoppers bij De Nationale Assemblee. Er werden bedreigingen geuit, terwijl het voertuig van Starnieuws-redacteur René Gompers tijdens de uitoefening van zijn werk, in brand werd gestoken. De brandweer werd verhinderd om blussingswerkzaamheden te verrichten. De journalist deed live verslag waarbij de brandende auto ook in beeld was. Collega-journalisten ter plekke reageerden geschokt.

Tijdens de acties zijn journalisten gehinderd om hun werk te doen. Camera's werden weggeslagen, een mobiel van een cameraman van Keynews is gestolen. Hij werd aangevallen door demonstranten. Diverse journalisten kregen te horen dat ze laf waren, nadat zij zich op veilige afstand hadden teruggetrokken toen er met traangas werd geschoten door de politie. Nagenoeg alle journalisten hebben traangas ingeademd.

Ondanks de bedreigende omstandigheden hebben journalisten hun werk gewoon gedaan, opdat de samenleving getuige kon zijn van wat zich voltrok bij De Nationale Assemblee. De buitenlandse taferelen waren voor de meeste verslaggevers ter plekke, compleet nieuw. Nog nooit eerder is een protestactie zo ernstig uit de hand gelopen. Zelfs niet tijdens de protesten om de regering-Wijdenbosch op de knieën te krijgen. Toen was er ook traangas gebruikt.

De stille getuigen waarmee het Huis van het Volk is bekogeld.

Het is ook duidelijk geworden tijdens de acties dat de veiligheidsdiensten gefaald hebben om goed in te spelen op de situatie. Er was van te voren informatie bekend dat herrieschoppers zich zouden mengen tussen de menigte om de orde te verstoren.

Indien er voldoende ingespeeld was op de situatie zou het de relschoppers niet gelukt zijn om het Assembleegebouw te bestormen. Het heeft lang geduurd voordat de situatie onder controle was rond het Onafhankelijkheidsplein. Daarna zijn de vandalisten naar verschillende plekken geweest en hebben erg veel schade aangericht. Veel ondernemers hebben schade geleden. De veiligheid van het land heeft gefaald.

Advertenties

Friday 21 June
Thursday 20 June