Bankiers willen actieve rol bij verbetering ondernemersklimaat
02 Mar 2023, 02:55
foto
Rafiek Sheorajpanday, directeur van de Hakrinbank NV en Rene van Rooij van De Surinaamsche Bank hebben het standpunt van de bankiersvereniging verwoord bij president Chan Santokhi.


Het traject met het Internationaal Monetair Fonds is niet zaligmakend, maar het hersteltraject zonder het fonds, zou veel zwaarder zijn geweest. De Surinaamse Bankiersvereniging (SBV) vindt dat er flankerend beleid moet zijn, waarbij sociaal beleid en ondersteuning naar het bedrijfsleven van enorm belang zijn.

Rafiek Sheorajpanday, directeur van de Hakrinbank NV en Rene van Rooij van De Surinaamsche Bank hebben de bankiersvereniging vertegenwoordigd bij het voorgesprek met president Chan Santokhi. De voorgesprekken met de organisaties moet leiden naar een nationale dialoog.

De bankiersvereniging wil bijdragen om te komen tot een versnelde ontwikkeling, groei en verdeling van inkomsten in de samenleving. Zij vindt dan ook dat de regering het maximale moet inzetten om tot een overeenkomst te komen met het IMF. Interactieve betrokkenheid van het bedrijfsleven bij de monitoring van het IMF-programma, zou er volgens Sheorajpanday voor kunnen zorgen dat het in een vroeg stadium kan meedenken en zijn mening kan geven over maatregelen die worden getroffen en ook over verbeteringen die nodig zijn.  

De bankier wil dat de overheid de vereniging betrekt bij het verbeteren van het ondernemersklimaat en de economie. Het is belangrijk dat er middelen in het garantiefonds worden gestopt voor financiering van ondernemers. De banken kunnen dit ook, maar moeten daarbij vooral letten op de risico's in het kader van de wetgeving rond het tegengaan van illegale financiering. Ondernemers ervaren volgens Sheorajpanday het meest wat de ongemakken zijn voor het zakendoen, waarbij hij aandacht vroeg voor financiële inclusie, de goudsector, de agrarische sector, het toerisme, de woningbouw en de aanpak van de informele sector.

Van Rooij zegt dat het beleid voor ondernemerschap intensiever moet zijn om te kunnen bijdragen aan de aspiraties die de regering heeft voor de samenleving. Er zal volgens hem vooral gekeken moeten worden naar sectoren die versneld een grote bijdrage zouden kunnen leveren. De productiesector is immers zeer belangrijk voor het binnenhalen van kapitaal en daarmee de ontwikkeling van de economie.
Advertenties