KKF wil volledige partner zijn bij beleidsformulering
28 Feb 2023, 06:44
foto
De KKF-vertegenwoordiging heeft tijdens het voorgesprek met president Chan Santokhi duidelijk gezegd dat de organisatie als volwaardige partner wil werken aan beleidsformulering.


"Wij zijn bereid om met elke regering te werken om de leefbaarheid in Suriname te verbeteren,"woorden van KKF-ondervoorzitter Paul de Baas tijdens het voorgesprek met president Chan Santokhi dat moet leiden naar de nationale dialoog. De Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF) wil als een volledige partner werken aan het formuleren van beleid.

"Wij zijn apolitiek en hebben een objectieve kijk op zaken", benadrukte De Baas om zijn oproep als volwaardige partner kracht bij te zetten. De ondernemersorganisatie heeft de incidenten op 17 februari krachtig afgekeurd en heeft tegelijkertijd het staatshoofd geadviseerd om serieus om te gaan met het onbehagen van het volk. "Duizenden mensen zijn op straat geweest, ondanks repressieve maatregelen. De situatie is ondraagbaar voor de midden- en onderlaag", uitte De Baas de gevoelens van de samenleving. Hij heeft de regering met klem gevraagd om systematisch na te gaan wat de oorzaak is van het gevoel van onbehagen bij grote delen van de samenleving.

President Santokhi heeft aangegeven dat de nationale dialoog zal worden geïnstitutionaliseerd en dat het een sterk platform moet zijn om de wensen van het volk te vertalen naar beleidsmaatregelen en actiepunten. Het dagelijks bestuur van de KKF heeft uitgelegd dat zijn missie is om kansen voor het ondernemerschap te scheppen en daarmee de economische groei in Suriname te bevorderen.

Er is specifiek aandacht gevraagd voor het wisselkoersvraagstuk, de veiligheid en de afname van de koopkracht. De KKF is er voorstander van dat er compensatie wordt gegeven aan ondernemingen die het doelwit zijn geweest van de plunderingen en vernielingen op 17 februari.

De Vereniging van Winkeliers zegt dat winkeliers zich niet meer veilig voelen. Zij heeft extra aandacht gevraagd voor de veiligheid.

Ook de Vereniging van Winkeliers (VvW) heeft tijdens het voorgesprek gevraagd om het wisselkoersvraagstuk en de veiligheid hoog op de agenda te plaatsen. VvW-voorzitter Darwesh Balak heeft benadrukt dat winkeliers zich niet meer veilig voelen. Hij heeft de regering op het hart gedrukt om niet alleen in de binnenstad, maar ook in de diverse regio's de veiligheid op te voeren, vooral als het gaat om de buurtwinkels.

De winkeliers hebben ook een zwaar hoofd over de belasting toegevoegde waarde (btw). Minister Stanley Raghoebarsing van Financien onderkent dat de voorbereiding om btw in te voeren, beter had moeten zijn. "Vooraf kan je het systeem uitleggen, maar in de uitvoering kom je praktische dingen tegen." Zowel de minister als Balak waren het er over eens dat de voorlichting over btw moet worden opgevoerd. Volgens Raghoebarsing zien de inkomstern met de invoering van btw er beter uit. Hij erkent dat het systeem nieuw is en dat er nog veel vragen zijn. "Met begrip voor iedereen in de uitvoering zal btw zeer goede effecten hebben voor de economie."
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April