WHO: 40% kankergevallen kan worden voorkomen
03 Feb, 22:26
foto


Ongeveer 40% van alle kankergevallen kan volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) worden voorkomen door de belangrijkste risicofactoren te vermijden. In Suriname is kanker de tweede belangrijkste doodsoorzaak. Wereld Kankerdag wordt morgen -4 februari-  herdacht voor de 23e keer. Het doel van deze jaarlijkse herdenkingsdag is om bewustzijn te verspreiden en mensen voor te lichten over de preventie, detectie en behandeling van kanker.

Wereldkankerdag vestigt de aandacht op hoe belangrijk het is om kanker te voorkomen door deze vroegtijdig op te sporen en te behandelen. Kanker is wereldwijd een belangrijke doodsoorzaak. In Suriname is het aantal sterfgevallen door kanker in de afgelopen jaren aanzienlijk toegenomen. De meest voorkomende kankersoorten in Suriname zijn borstkanker, baarmoederhalskanker en darmkanker bij vrouwen en prostaatkanker, longkanker, darmkanker en kanker in het hoofd-halsgebied bij mannen.

Vaccinatie- en screeningsprogramma's zijn effectieve manieren om de last van bepaalde soorten kanker te verminderen. Het is zaak dat u ervoor zorgt dat kinderen worden gevaccineerd voor Hepatitis B (pasgeborenen binnen 24 uur na
geboorte) en Humaan Papilloma Virus (meisjes tussen 9 -13 jaar die nog niet seksueel actief zijn). Veel kankers hebben een grote kans op genezing als ze vroeg worden ontdekt en adequaat worden behandeld.

Het ministerie van Volksgezondheid adviseert om zich regelmatig te laten screenen op darmkanker (mannen en vrouwen boven de 50 jaar), borstkanker (vrouwen boven de 50 jaar) en baarmoederhalskanker (vrouwen vanaf 23 jaar).

Het risico op kanker kan op een aantal manieren worden verlaagd, waaronder:
- een voedzaam dieet met veel fruit en groenten en weinig bewerkte
voedingsmiddelen en rood vlees;
- Regelmatige lichaamsbeweging en behoud van een gezond gewicht;
- Zich onthouden van het gebruik van tabaksproducten;
- Minimaal alcoholgebruik;
- Het nemen van voorzorgsmaatregelen tegen ultraviolette stralen, waaronder het gebruik van zonnebrandcrème en het dragen van beschermende kleding;
- Regelmatig deelnemen aan de aanbevolen screenings op kanker en door blootstelling aan schadelijke chemicaliën in het milieu te vermijden.
Advertenties

Tuesday 28 March
Monday 27 March
Sunday 26 March