Wereldwijd rapport: Verband tussen corruptie en geweld
01 Feb 2023, 13:31
foto


Het grootste deel van de wereld slaagt er nog steeds niet in om corruptie te bestrijden, waarbij 95% van de landen sinds 2017 weinig tot geen vooruitgang heeft geboekt. Dat blijkt uit een nauwlettend gevolgd onderzoek van een anti-omzetorganisatie.

De Corruption Perceptions Index 2022 van Transparency International, die de perceptie van corruptie in de publieke sector meet volgens experts en zakenmensen, ontdekte ook dat regeringen die gehinderd worden door corruptie niet in staat zijn om de mensen te beschermen, terwijl publieke onvrede eerder zal omslaan in geweld.

"Corruptie heeft onze wereld gevaarlijker gemaakt. Aangezien regeringen er collectief niet in zijn geslaagd om vooruitgang ertegen te boeken, voeden ze de huidige toename van geweld en conflicten - en brengen ze mensen overal in gevaar", zegt Delia Ferreira Rubio, de voorzitter van Transparency International.

"De enige uitweg is dat staten het harde werk doen, corruptie op alle niveaus uitroeien om ervoor te zorgen dat regeringen voor alle mensen werken, niet alleen voor een elite", voegde ze eraan toe.

Het rapport rangschikt landen op een schaal van een "zeer corrupte" 0 tot een "zeer schone" 100. Denemarken wordt dit jaar gezien als het minst corrupte land met 90 punten, en Finland en Nieuw-Zeeland volgen beide op de voet met 87. Sterke democratische instellingen en respect voor de mensenrechten maakt deze landen ook tot de meest vreedzame ter wereld, aldus het rapport.

Suriname staat met een score van 40 op de 100 op de 85e plaats van 180 landen. Het land is sinds 2021 een stap hoger op de lijst gekomen.

Het rapport laat echter ook zien dat hoewel West-Europa de best scorende regio blijft, sommige van zijn landen zorgwekkende tekenen van achteruitgang vertonen.

Het Verenigd Koninkrijk zakte vijf punten naar 73 - de laagste score ooit. Volgens het rapport heeft een aantal schandalen, van overheidsuitgaven tot lobbyen, evenals onthullingen van wangedrag van de minister, jammerlijke tekortkomingen in de politieke integriteitssystemen van het land aan het licht gebracht. Het vertrouwen van het publiek in de politiek is ook zorgwekkend laag, zei het.

Landen als Zwitserland, met 82 punten, en Nederland, dat 80 punten scoorde, vertonen tekenen van achteruitgang te midden van zorgen over zwakke integriteits- en lobbyregelgeving – ook al blijven hun scores hoog in vergelijking met de rest van de wereld.

In Oost-Europa wordt corruptie als ongebreideld beschouwd, aangezien veel landen een historisch dieptepunt bereikten. Met name Rusland werd genoemd als een schrijnend voorbeeld van de invloed van corruptie op vrede en stabiliteit.

De invasie van het land in Oekraïne, bijna een jaar geleden, was een sterke herinnering aan de dreiging die corruptie en het ontbreken van verantwoording door de regering vormen voor de wereldwijde vrede en veiligheid, aldus het rapport. Het voegde eraan toe dat kleptocraten in Rusland, dat op 28 punten staat, grote fortuinen hebben vergaard door trouw te beloven aan president Vladimir Putin in ruil voor winstgevende overheidscontracten en bescherming van hun economische belangen.

"Door het ontbreken van enige controle op de macht van Putin kon hij zijn geopolitieke ambities straffeloos nastreven", concludeerde het rapport. "Deze aanval destabiliseerde het Europese continent, bedreigde de democratie en heeft tienduizenden mensenlevens gekost."

Vóór de invasie had Oekraïne, dat 33 punten scoorde, een lage score, maar voerde het belangrijke hervormingen door en verbeterde het gestaag. Zelfs na het uitbreken van de oorlog bleef het land prioriteit geven aan hervormingen op het gebied van corruptiebestrijding.

Oorlogen verstoren echter de normale processen en verergeren de risico's, aldus het rapport, waardoor corrupte actoren fondsen kunnen incasseren die bedoeld zijn voor herstel. Onderzoeken eerder deze maand brachten vermeende oorlogswinsten door verschillende hoge functionarissen aan het licht.

De index beoordeelde 180 landen en gebieden. Somalië stond onderaan met 12 punten; Zuid-Soedan staat op gelijke hoogte met Syrië voor de voorlaatste plaats met 13. Slechts acht landen verbeterden vorig jaar, waaronder Ierland met 77 punten, Zuid-Korea met 63, Armenië met 46 en Angola met 33.

Het rapport wees er ook op dat Zuid-Sudan na tientallen jaren van conflict in een grote humanitaire crisis verkeert, waarbij meer dan de helft van de bevolking te maken heeft met acute voedselonzekerheid – en corruptie verergert de situatie.

In Jemen, op plek 16, waar klachten over corruptie acht jaar geleden hielpen een burgeroorlog te ontketenen, zei het rapport dat de staat is ingestort, waardoor tweederde van de bevolking zonder voldoende voedsel achterblijft in wat een van de ergste humanitaire crises ter wereld is geworden.

De index is samengesteld sinds 1995 en wordt berekend met behulp van 13 verschillende gegevensbronnen die de perceptie van corruptie in de publieke sector weergeven door zakenmensen en landenexperts. Bronnen zijn onder meer de Wereldbank, het World Economic Forum en particuliere risico- en adviesbureaus.
Advertenties

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March