Santokhi: Suriname kan niet zonder de oranje partij
17 Jan 2023, 00:00
foto
VHP-voorzitter Chan Santokhi spreekt de aanwezigen toe tijdens de dankdienst maandagavond in 'de Olifant'. (Foto: René Gompers)


De VHP is 74 jaar en heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in het brengen van oplossingen. Suriname kan niet zonder de oranje partij. Dit stelt partijvoorzitter tevens president Chan Santokhi. De komende 2,5 jaar gaan de partij en de regering harder maar resultaatgericht werken, kondigt hij aan. Het fundament en het dak van het land zijn nu stevig genoeg om over te gaan tot inrichten. Alle ogen zijn nu op de oranje partij gericht, merkt Santokhi op. De leden moeten dat niet als een probleem zien maar als een uitdaging om beter en sterker te worden.  Succes is gegarandeerd zolang men in eenheid en gedisciplineerd te werk gaat, benadrukt de partijleider.

De verjaardag van de VHP is maandagavond nogal bescheiden gevierd in partijcentrum de Olifant. Een rij van diverse geestelijken - onder wie Steven Reyme, voorzitter van A20 - heeft gebeden voor de VHP en haar leiders. Er zijn ook enkele culturele optredens geweest. Santokhi is de enige spreker van de avond. Hij is enkele uren terug van een reis naar India met een tussenstop in Nederland. Hij deelt de aanwezigen mee dat hij daarover zal vertellen op woensdag tijdens een persconferentie.

Santokhi heeft benadrukt dat het beter gaat met het land. "Het fundament is nu gelegd, pilaren zijn gebouwd en het dak is stevig van huis Suriname." Er zal nu aandacht besteed worden aan de mensen die achter raken. Er komt een stevig sociaal vangnet en tegelijk zal het IMF programma aangepast worden.

"De partij staat voor grote uitdagingen," geeft Santokhi aan. "We zitten in de coalitie maar je weet op welke partij alle ogen gericht zijn. Maar dat maakt ook dat er meer controle is op ons. Men bekijkt ons door een microscoop. Men zet de lat hoger voor de VHP. Men gaat veel van ons eisen. Zie dat als een uitdaging en niet als een dreiging, niet als een minpunt en niet als kritiek. Laten we beter en sterker worden, laten we hoge doelen halen."

De VHP heeft in de afgelopen 74 jaren voor verschillende grote uitdagingen gestaan, geeft Santokhi aan. "Of het om een andere partij de steun te geven om in het bestuur te brengen, of in de militaire periode om de democratie terug te brengen, of een crisisperiode om eruit te komen, of de Binnenlandse Oorlog om vrede te brengen. De VHP heeft constant haar verantwoordelijk opgepakt en laten gelden. Soms met onbegrip bij de achterban. Dat is wat we nu weer doen in een tijd van ernstige crisis."

"En ik geef u de garantie dat we dit land uit die diepe crisis zullen halen," verzekert Santokhi. "U zult die komende 2,5 jaar zien welke resultaten we gaan neerzetten. Het zware werk is al achter de rug. Alleen vraag ik eenheid, collectiviteit, samenwerking, discipline. Dat is wat ik vraag. Één ding is duidelijk. Dit land, als je een goede toekomst, goed bestuur en een volgende generatie die gegarandeerd is van een duurzame ontwikkeling wil hebben… dan kan dit land niet zonder de VHP!"

Santokhi vervolgt: "En geen enkele coalitie zal kunnen werken zonder de VHP als je een duurzame ontwikkeling wil. Dat is wat we moeten beseffen aan de hand van onze 74 jaren ervaring; wij zijn deskundigheid en kennis. Dat is onze inzet. We zijn ook voorstander van samenwerken. We zeggen zelf sterk maar samen zijn we sterker."
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April