Column: Borrelpraat no. 743
04 Dec 2022, 22:15
foto


 “Alsof we al niet genoeg hoofdpijn hebben, worden we nu geconfronteerd met een onsmakelijk gekijf binnen de top van de regering.”
“Ach, families kijven, maar families blijven.”
“Sinds die ene geld- en goud strooier met kroon wegens moord door het OM wordt gezocht, en de benen naar het buitenland nam, is dat gedonder begonnen.”
“Dan heb je die andere omhooggevallen topfunctionaris die opeens verlof neemt en vanuit zijn ‘boskamp’ allerlei rommel uitkraait.”
“Dan gaat die meneer op verjaring in de partytent van zijn ondermaatse coalitiepartner dingen schreeuwen, dat het OM wordt misbruikt om partij toppers van hem achterna te zitten.”
“Het is daarom goed dat het OM daarop duidelijk heeft gereageerd en zich niet laat intimideren door dit geblaf en schor gekrijs. Proficiat. Net als bij de Krijgsraad: drie vrouwen die niet bang zijn om hun zegje te doen.”
“Maar die Bordowaanse geldhond heeft toch iemand vermoord? Die hem met een poclain geholpen heeft een drugsvliegtuigje te begraven en als getuige moest worden koud gemaakt?”
“Klopt. Dan laat het OM zijn werk doen, toch? Of ben je bang dat sporen naar jou leiden? Ben je daarom bevreesd dat je gevolgd wordt?”
“Dan vindt die meneer opeens dat de president moet kiezen tussen hem en de staatsveiligheidsadviseur, meneer Linsie Scheer.”
“A frede Linsie Skeer. Kennen jullie nog dat geval van zijn twee lijfwachten die in het kabinet van Bouta waren doodgeschoten?”
“Maar eerlijk gezegd vind ik die Linsie echt een griezel van de eerste orde. Brrrr.”
“Daarom is hij de beste op zo een post. Ik ben benieuwd wie Chan zal kiezen.”
 “ik verwacht eerder dat hij, besluiteloos als hij wel vaker is, de kool en de geit zal sparen en een soort laplapu oplossing zal zoeken.”
“Of hij installeert het zoveelste platform om dit probleem te bestuderen en binnen bijvoorbeeld drie maanden met een advies te komen.”
“Maar je ziet wat er bij deze politici omgaat: ik ga met die en die samenwerken bij de komende verkiezingen of: die en die heeft nooit met ons over een samenwerking gesproken.”
“Klopt, bij deze kwakkels gaat het er gewoon om hoe aan de macht te komen om daar te blijven.”
“De problemen waarmee wij als bevolking worstelen en die grotendeel door hun wanbeleid zijn veroorzaakt, kunnen hun in feite geen ene mallemoer schelen. We moeten alleen maar als blinde kippen zonder kop weer op hun stemmen.”
“En liefst volgens etnische lijnen: Creooltjes op een Creoolse partij, Marrontjes, Hindostaantjes, Javaantjes, allemaal idem dito, stem op je etnische kleur, op je buba, op je rutu, op je koers van 1 op 32.000 nu.”
“En stem vooral niet op Suriname. Dat bestaat niet bij politici. Misschien in woorden, maar niet in daden.”
“Nou, als wij als kiezers weer eens dit soort gespuis draagkracht willen geven, dan zal het maar gebeuren. Dat willen we toch? Dat zullen we krijgen.”
“United in dreams, divided in reality, dat zijn we dan.”
 “En nu zien we, net als bij onze eerverleden president, weer een slaptedent die maar geen keiharde beslissingen durft te nemen, want het in stand houden van zijn Kawilasi-regering gaat boven het landsbelang, gaat boven het ordenen van de economie, gaat boven het stuiten van het moreel verval.”
“Ja, daar zeg je wat, dat moreel verval in onze samenleving dat maar steeds groter wordt.”
“Oke, je kan en mag protesteren tegen het waardeloos beleid van een regering, maar laat je daarbij een lagere schoolkind, dus een minderjarige, in schooluniform op straat uit een schrift politieke dingen voorlezen, zoals: 'president u moet aftreden, president, ik heb honger.”
“Dan zou ik aan dat jongetje vragen: 'waar is je vader, waar is je moeder dat die je honger laten lijden?”
“Moreel verval, inderdaad. Dan wordt het ‘bille-dansen’ op school goedgepraat met: 'dat is cultuur'. In het openbaar? Op school? Kunnen we lager zinken?”
“En dat er mensen zijn, zelfs een welopgevoede en goed geschoolde vrouw, die vanuit het buitenland belt en dit soort wulps dansen goedpraat? Zou zij zo met haar partner  midden op de botenbrug tussen Punda en Otrabanda de ‘wakiboelah’-dans willen doen? Hou toch op, mens!”
“En waarom moest het geplande gesprek met de Vereniging van Economisten op bijna onbeschofte wijze op het laatste moment door de regering afgezegd worden, omdat er zogenaamd precies op dat moment een of andere heeeeel belangrijke vergadering belegd moest worden?”
“En waar zijn de keiharde en noodzakelijk geachte maatregelen om de chaos op het koersenfront te beteugelen, gebleven? De Koersstabilisatie Commissie beraadt, baraat, boraat en bieraat zich maar in onmacht voort.”
“En dat er nu zelfs achteraf fraude wordt gepleegd met goedgekeurde wetten, dat vind ik heel erg griezelig.”
“Wat bedoelt u, meester?”
“Luister jonge vriend, je kan toch niet in een eenmaal door DNA goedgekeurde wet  achteraf, zonder medeweten van tenminste een groot deel van DNA, inhoudelijke veranderingen aanbrengen en de president die illegale versie van de wet laten ondertekenen en afkondigen?”
“Nee, dat kan niet. Dat is fraude op het hoogste niveau. Is dat met die goedgekeurde wet BTW gebeurd?”
“Zo te zien wel. Nu kan je niets meer vertrouwen.”
"Maar de president moet toch alles lezen wat hij tekent?"
“En vergelijken met het origineel? Klopt, maar dan zou hij 48 uur per dag daarmee bezig zijn. Daarvoor heeft hij toch een duurbetaald secretariaat ter beschikking, luisterend naar de deftige naam: het Kabinet van de President.”
“Klopt, die moet dit alles natrekken, kleine foutjes verbeteren, maar geen percentages, omschrijvingen en voorwaarden enzo gaan veranderen.”
"Waar is deze secretariële fraude dan gepleegd?"
"Mi no sabi."
“Op het secretariaat van de Nationale Assemblee?”
“Of bij dat Ka-binet van de President, daar zitten toch zovele hooggeschoolde en betrouwbare deskundigen?”
“Tja, waar? Dat moet tot de bodem onderzocht worden en die illegaal veranderde wet moet onmiddellijk teruggetrokken worden en worden vervangen door de juiste.”
“Maar gelukkig is er nog hoop, als ik naar de prachtige presentatie van het Suripop-festijn kijk. Dat is nou Cultuur met een hoofdletter. Schitterende composities, professionele arrangementen en clips, goede performance door gedreven zangkunstenaars en muzikanten.”
“Nee, als ik daarnaar kijk, dan heb ik nog hoop, dan weet ik dat het goed kan komen, maar dan moeten wij als kiezers dat duidelijk laten merken aan die kletskoek-politici.”
“Ja, daar ben ik mee eens, daar brengen we een toast op uit: op Suripop en Surivolk, kop op!”
“Proost!”
 
Rappa  
Advertenties