Kroatië stuurt België huiswaarts, Marokko groepswinnaar
01 Dec 2022, 14:27
De laatste dans van Luka Modric gaat maar door en door...De 37-jarige is niet in de stemming om het WK-podium te verlaten. (Getty Images)

's Werelds beste tweede voetbalteam mag de koffers pakken. Romelu Lukaku in tranen. Een team van radeloze spelers in het Ahmad bin Ali Stadium waar Kroatië de Rode Duivels heeft kunnen bedwingen (0-0). Marokko wint in het Al Thumama Stadium van Canada, dat al uit het toernooi ligt. Kroatië en Marokko hebben zich verzekerd van een plaats in de laatste 16, terwijl Marokko het klaarspeelt om als groepswinnaar over te gaan.

De strijd tussen Kroatië en België begon sterk voor de Kroaten. In het eerste kwartier zagen ze een penalty geweigerd vanwege buitenspel. Yannick Carrasco tikte Andrej Kramaric in de eigen zestien. De scheidsrechter wees naar de stip, maar VAR greep in. Geen penalty!

Af en toe creëerden de Belgen wat kansjes maar Dominik Livakovic wankelde niet. De rust ging in zonder doelpunten. Lukaku knalt in de 60e minuut op de paal. Kevin de Bruyne vindt een lopende Carrasco, maar die wordt afgeblokt. De rebound gaat naar Lukaku, die de bal knalt. De paal staat in de weg.

Lukaku krijgt weer een kans als Timothy Castagne de bal voor het doel brengt. Het leder wordt weg gekopt, maar Thomas Meunier brengt hem weer voor. Lukaku scheert de bal net naast het doel. Drie minuten later kan hij ook niet scoren. Na een flits van Jeremy Doku komt de bal bij Thorgan Hazard, die de bal perfect over het hoofd van Livakovic en de rest van de verdediging brengt. Lukaku moet alleen binnen tikken, zijn poging mislukt. Weg WK-kans voor deze generatie van de Rode Duivels.

De Marokkanen zijn uitzinnig van blijdschap. Ze stoten door naar de achtste finales. (Getty Images)

Marokko vs Canada
Op het moment dat Canada en Marokko elkaar treffen, is Canada al uitgeschakeld op dit WK-toernooi. De Marokkanen spelen de wedstrijd van hun leven. Hakim Ziyech brengt zijn ploeg al in de 4e minuut op voorsprong. Hij profiteert van een dramatische terugspeelbal bij Canada en lobt de bal over Milan Borjan in doel.

Nog voor het eerste half uur scoort Youssef En-Nesyri (23') het tweede doelpunt voor Marokko. Hij loopt Adekugbe en Miller eruit en werkt daarna knap af.

En ofschoon de Canadezen niet zelf scoren gaat het 100 doelpunt van dit toernooi naar hun. De eerste autogoal van het toernooi. Nayef Aguerd (40') leidt per ongeluk een voorzet af waarbij de bal langs Yassine Bounou in de benedenhoek wordt geperst.

De tweede treffer van En-Nesyri op slag van rust wordt afgekeurd voor buitenspel van Aguerd.