Column: Dilemma's
10 Nov 2022, 00:59
foto
De Franse middenvelder N'Golo Kante moet het WK vanwege blessureleed aan zich voorbij laten gaan.
Foto: Anadolu Agency


Deelname aan een eindronde van het wereldkampioenschap voetbal (WK) is iets dat iedere toegewijde voetballer van tijd tot tijd bezighoudt. Voor velen in ontwikkelde landen is het een jongensdroom, terwijl voor anderen die mogelijkheid pas op latere leeftijd reëel wordt. Echter zijn er ook talentvolle voetballers in landen als Suriname die eindrondes tot nu toe enkel van voor de beeldbuis kunnen beleven, hoezeer ze ook hun best doen. Het voorgaande maakt duidelijk dat het niet voor een ieder is weggelegd om het grootste voetbalevenement ter wereld actief te beleven. Voor getalenteerde voetballers, geboren in een land dat de voetbalsport serieus neemt, is het gewoon keihard werken en wachten op een oproep van de bondscoach. Toch zijn er ook zeer  getalenteerde voetballers voor wie deelname geen vanzelfsprekendheid is, omdat hun land niet over voldoende talenten beschikt. Hoe het ook zij, deelname aan een eindronde is een speciaal moment voor zowel spelers als bondscoaches.

In aanloop naar het WK zien we vaak teleurstellende optredens van voetballers die anders toch wel het onderste uit de kan halen. De reden voor hun zwakke inzet is veelal gelegen in vrees voor het oplopen van blessureleed, dat hun deelname in gevaar kan brengen. Sommigen veinzen een blessure en laten hun club, waar ze een vette kluif verdienen, gewoon in de kou, niet alleen omdat ze er willen staan voor hun land, maar meer nog om deze speciale tijd te mogen ervaren. Velen zijn geneigd om de keus van zulke spelers te bekritiseren en gaan voorbij aan het dilemma waarvoor zij zich geplaatst zien. Vol gaan in clubwedstrijden, zou kunnen resulteren in een blessure die een streep haalt door de WK-deelname, waardoor jarenlange offers vergeefs blijken te zijn geweest. Als buitenstaander is het beter om je in te leven in de wereld van een voetballer die niet weet of hij nog eens in de gelegenheid zal zijn om deel te nemen aan een eindronde.

Ook coaches van grote clubs zien zich kort voor het WK geplaatst voor een dilemma. Zullen ze het clubbelang laten prevaleren boven het landsbelang? Ook zij staan onder contract bij de club, maar in hun beslissingen is duidelijk te merken dat ze de spelers die bij de nationale selectie zitten, meer speeltijd geven dan spelers van andere nationaliteiten, ook al doen die het beter. Er gaat heel veel om in de voetballerij en er worden constant belangen afgewogen, waarbij kort voor zo een eindronde de belangen van het land de voorkeur krijgen. Als clubs niet over een deugdelijke bank beschikken kan het er zelfs toe leiden dat ze in de editie van het miljoenenbal, voorafgaand aan het WK, worden uitgeschakeld. Coaches nemen dat risico op de koop toe, zodat spelers die zijn opgeroepen voor de nationale selectie, voldoende fit zijn om van toegevoegde waarde te zijn voor hun land. Liefhebbers van clubvoetbal zien trainers in aanloop naar het WK, vaak onbegrijpelijke keuzes maken, maar moeten in gedachte houden dat de eindronde aan de beslissing ten grondslag ligt. Sommige voetballers zijn van grote waarde voor hun land, maar voor de club minder bepalend. Deze groep zal in hun land in aanloop naar het WK dus meer speeltijd krijgen om het gewenste niveau te halen.

Dan is er nog een groep voetballers die zich in aanloop naar het WK voor een dilemma geplaatst zagen. Spelers die zich de voorgaande seizoenen in de kijkers hebben gespeeld bij grote clubs, moesten de afweging maken om te blijven bij hun club waar hun speeltijd gegarandeerd was of te gaan naar de nieuwe club waar ze een lucratief contract hebben, maar geen zicht op speeltijd. Degenen die gekozen hebben voor de nieuwe club, die vaak in een ander land is en daar geen speelminuten maken, zijn zo buiten de boot gevallen. Hoezeer ze ook deel zouden willen zijn van dit speciaal evenement, zullen ze schitteren van afwezigheid.

Mireille Hoepel
Advertenties

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April