Column: ABCS-plus
03 Nov 2022, 00:59
foto
Foto: wikipedia.org


De nationale voetbalselectie van Suriname zal later deze maand deelnemen aan de zevende editie van het ABCS-plus toernooi, dat te Curaçao zal worden afgewerkt. Behalve de oorspronkelijke deelnemers Aruba, Bonaire, Curaçao en Suriname, zullen ook St. Maarten en de Kaaimaneilanden acte de présence geven. Natio zal voor dit toernooi geen gebruik maken van de diaspora voetballers. Alleen spelers die uitkomen in de Surinaamse competitie zijn voor dit meetmoment opgeroepen. Voor de lokaal opererende spelers is dit de gelegenheid bij uitstek om te zien als ze sedert het Dean-tijdperk erop vooruit gegaan, dan wel achteruit gegaan zijn. Dean had de lokale spelers namelijk op een relatief hoog niveau gebracht en met hen, plaatsing voor de B-Nations League weten te realiseren. Sedert de komst van de diaspora-spelers, zijn de lokale spelers minder aan bod gekomen.

Deze jaargang komt het ABCS-toernooi minder gelegen uit. Aangezien de lokale competitie al sedert eind augustus geëindigd is, hebben de voetballers al langer dan twee maanden niet getraind en ontberen ze wedstrijdritme. Slechts enkele van hen mochten meetrainen in aanloop naar de oefeninterlands die Natio in Nederland afwerkte, maar dat is bij lange na niet voldoende. Voorts is het publiek geheim dat Surinaamse voetballers niet uitblinken in de afronding, dus is de opvallende afwezige in de voorselectie, ongetwijfeld de topscorer van de afgelopen competitie.

Gezien de omstandigheid dat de lokale competitie al geruime tijd stilligt, bevreemdt het mij dat er is aangekondigd dat er maar tweemaal per week getraind zal worden. De trainingsfrequentie moet mijn inziens geleidelijk aan opgevoerd worden, ook moeten er conform het wedstrijdprogramma, oefenwedstrijden worden gespeeld, zodat de spelers het conditioneel kunnen bolwerken. Om een goede beurt te maken, zal er flink wat geld en tijd gestopt moeten worden in de voorbereiding. Niet omdat het alleen om lokale spelers gaat, moet de inzet vanuit het bestuur minimaal zijn, anders kan liever afgezien worden van deelname. In deze financieel zware tijd, moet elke afvaardiging goed overwogen worden. Het moet geen snoepreisje worden en daarna een verklaring dat de spelers niet gewend zijn om zoveel wedstrijden te spelen in zo een kort tijdsbestek. Het is de hoogste tijd om zaken serieus aan te pakken.

De selectie staat onder leiding van de lokale trainer, omdat de gesprekken met Winter nog gaande zijn. Het duurt naar mijn gevoel wel akelig lang om tot overeenstemming te geraken. Het is de hoogste tijd om spijkers met koppen te slaan, zodat er gewerkt kan worden aan een duidelijk plan met betrekking tot de Nations League. Het is kort dag en er moet liever vandaag dan morgen duidelijkheid komen in deze situatie. Het bestuur moet alles in het werk stellen om deze grote zoon voor Natio te behouden, maar het mag niet te lang meer duren.

Mireille Hoepel
Advertenties