Column: Borrelpraat no. 737
23 Oct 2022, 22:45
foto


“Zow! Die Rosebel-goudmijn is zonder ons medeweten over onze hoofden heen aan die Sneesies verkocht.”
“Correctie: Rosebel heeft onze regering als 5% aandeelhouder enkele maanden terug al in kennis gesteld dat ze met zoiets bezig waren.”
“Da waarom blaast tenminste één regeringstopper hoog van de daken dat ze ons eerst in de gelegenheid hadden moeten stellen om die mijn op te kopen?”
“Wist hij het echt niet? Dat lijkt mij ongelooflijk ongeloofwaardig, of hij speelt de zoveelste komedie voor zijn achterbanden, zo van: kijk noh, ik Brafoe Supu, maak me ek druk om die zaak.”
“Ik vind dat hij terecht zegt dat we die 350 miljoen US$ voor die aandelen van die Canadezen snel ergens hadden kunnen lenen.”
“Lenen, lenen?? Pih? Waar? Bij wie? Bij Oppenheimer die we niet eens de rente op onze vorige schulden kunnen terugbetalen? Of bij die zuinige Rutte-grutte die nu zelf krap bij kas zit?”
“Klopt! En waarom moesten we zo een al aardig verouderd goudbedrijf opkopen? Zeker om het als staatsbedrijf te gaan plunderen, zoals met al onze vorige staatsbedrijven is gebeurd?”
“Behalve Staatsolie.”
“Ja, oke, maar dat is dankzij de socialistische geest van de leiding toen, en de werknemers en de steun van de bevolking, want zowat elke regering heeft geprobeerd dit bedrijf kaal te plukken, wat gelukkig maar ten dele heeft kunnen gebeuren.”
“Maar kunnen wij die verkoop van Rosebel tegenhouden, dus stuiten?”
“Vertel me, zeg me eerlijk, waar ter wereld gaat een failliete regering een multinational kunnen tegenhouden zijn bedrijf te verkopen aan een andere multinational?”
“Klopt. Wanneer gaan we dan nou eens eindelijk ophouden met dit soort mek’meki opruru, plei keweldik, maar intussen holle bolle woorden, soso mofo.”
“Als ik de regering was, zou ik mijn 5% aandelen snel verkopen, want de nieuwe eigenaar moet de komende drie jaren zeker 450 miljoen US$ investeren om al die verouderde machinerieën in dat bedrijf te vernieuwen om Rosebel weer rendabel te maken.”
“Nou, dat is de keuze van de nieuwe eigenaar.”
“Jawel, jonge vriend in ons midden, dat klopt, maar wij zijn 5% aandeelhouder, en delen dus niet alleen in de winsten, maar ook in de lasten.”
“Wat bedoelt u meester?”
“Als de nieuwe eigenaar de komende 3 jaren 450 miljoen US$ in dat bedrijf moet investeren, moeten wij als aandeelhouder daar 5% van ophoesten. Dat is 22,5 miljoen US$ in drie jaren.  En in deze drie jaren wordt er geen dividend uitgekeerd aan de aandeelhouders.”  
“Ja, maar de oude eigenaar heeft beloofd dat er geen ontslagen zullen vallen, dus dat de positie van de arbeiders veilig gesteld is.”
“Als ik daar arbeider was, zou ik vanaf nu zoveel mogelijk extra shiften draaien en elke cent salaris meteen in iets waardevast investeren, want als straks de nieuwe eigenaar eenmaal in het zadel zit… boi, dan is het nog harder dan nu werken geblazen.”
“En als onze arbeiders willen staken? Doe maar, binnen no time wordt een legertje van hardwerkende gele mannetjes overgevlogen, met Suripaspoort, verblijfsvergunning, ID-kaarten, gevaccineerd tegen gele koorts, en Covid, alle papieren in orde, die worden hen bij binnenkomst op Zanderij netjes uitgereikt.”
“Kan je je nog herinneren hoe die Sneesies van dat Dalian-asfalteringsproject werkten?”
“Yes, vanaf zonsopgang tot zonsondergang met even een pauze om snel wat rijst met wat amsoipaksoi-sawpaw naar binnen te werken.”
“En er werd nauwelijks gepraat en niet gelachen en geluierd tijdens het werk. In stilte en aan één stuk door werd er gewerkt, dag in dag uit.”
“Toen ze bij ons in de buurt asfalteerden, sliepen ze in een soort container op wielen. Het was wel opmerkelijk dat in die periode alle zwerfhonden, katten en ratten uit de buurt verdwenen waren.”
“Gaan we ook een platform instellen om de verkoop van Rosebel te stuiten?”
“En zal er achter gesloten deuren ook een platform ingesteld worden om die blakabal die we hebben geslagen bij de Guyanezen over die wel of niet beloofde visserijverginningen af te handelen? En ging het om riviervisserij of zeevisserij? Alles blijft zo in een waas van geheimzinnigheid gehuld.”
“Als het enige duidelijke wapenfeit van onze achtereenvolgende regeringen na nog geen 50 jaar onafhankelijkheid is, dat de waarde van ons geld ondanks alle ontwikkelingshulp en donaties is gedaald van 1 op afgerond 2 voor de US$ dollar, naar 1 op afgerond 29.000 heden ten dage, dan lijkt het maar beter dat we ons hele land maar in de uitverkoop zetten.”
“Ik vind dit een onsmakelijke zuiplappen-opmerking. Hoe kan je zoiets zeggen? Hou toch op, Jules.”
“Jij wil met je opgeblazen zogenaamde nationalisme het wanbeleid van de afgelopen veertig jaren niet erkennen? Je wil onze onmacht om een integer en niet corruptief beleid te voeren, wegdenken? En het onderling wantrouwen en die stomme etnische opjutterij zeker goedpraten?”
“Kijk hoe dat ene assembleelid, die ‘mare-mare-sjauwse’ doorgaat met het zaaien van etnische haat tegen vooral Hindostanen; eerst worden zij alleen toegelaten tot het MWI en nu kopen zij alleen leerkrachten van het mulo om voor het verstrekken van examenwerk.”
“Maar zie je dat hij stemming kweekt, want hij heeft die info en hij zegt dat niemand, ook de minister niet, ook Shanti Vene niet, dit gaat kunnen onderzoeken.”
“Nou, dan zou ik hem als PeeGee oproepen om zijn bewijzen te overleggen. Want het achterhouden van bewijzen is ook strafbaar. Dan ga je zien hoe snel hij in alle bochten gaat dokken.”
“Gewoon geen aandacht besteden aan dit soort kletspraatjes.”
“Klopt, ik kijk liever met trots naar professor Naipal die met zijn mangrove planten het goede voorbeeld geeft. Zelfs de VN-secretaris generaal kwam hier boompjes helpen planten.”
“En nu werkt de Parbo brouwerij mee met een flinke bijdrage. Dit geeft mij hoop, niet die etnische opjutterij van sommige ziekelijk jaloerse zielen.”
“En ook wordt eindelijk groene energie opgewekt met al dat kaf dat voorheen maar gedumpt en verbrand werd. Rutte stond meteen achter dit project.”
“En eindelijk wordt de oudste grens-oversteekroute in ons land, de Backtrack, geordend, gelegaliseerd. Hè, hè, waarom moest het zo lang duren?”
“Dus als we willen, kan het, maar alleen door Goed Bestuur gaan we eruit komen, zoals de voorzitter van de VES dat zo duidelijk aangaf.”
“Ja, geen dromerij over oil and gas, maar eerlijk en integer bestuur. Daar proost ik op.”  
“Ja, proost.”
 
Rappa

Advertenties