Column: Borrelpraat no. 736
16 Oct 2022, 22:44
foto


“De koers is al officieel 29-zoveel voor de US.”
“En wij platformen en vorm-platten maar voort.”
“Klopt. Het zoveelste platte form zal binnen drie maanden adviezen moeten geven hoe de koers beteugeld moet worden.”
“Dat zou toch liever binnen een paar dagen moeten?”
“Voorbeeld met vraag: wat gaan de medici en overig personeel dat nog niet is weggetrokken, doen als er een patiënt bloedend en naar lucht happend de Spoedeisende Hulp wordt binnengebracht?”
“Ik weet het: ze formeren een EHBO-platform om binnen drie maanden een advies uit te brengen wat te doen met die poti-patiënt.”
“Meester, als u zo een deskundige bent: wat voor eerste maatregel moet de regering nu-nu doen om die koers te stabiliseren?”
“Voorbeeld twee: de motoren van een vliegtuig sputteren tijdens de vlucht, die plane slingert daardoor van links naar rechts, van boven naar beneden. Passagiers schelden de piloot uit en schreeuwen dat hij moet opdonderen uit die cockpit.”
“Alleen een oude, en door schade en schande wijs geworden ex-piloot zegt: ondersteun deze piloot.”
“Ja, ik snap deze beeldspraak, en zowat iedereen aan boord valt die oude ex-piloot aan: ‘Hoe kunt u zoiets zeggen? De huidige piloot moet weg, weg, weg! Hij moet opzouten, a musu gwe.”
“Ja, zodat wannabe-piloten die meer het lawaai maken beheersen en nog nooit hebben gevlogen, in die cockpit kunnen gaan zitten, want dat willen we toch allemaal: pilootje gaan spelen?”
“Dan wat moeten die piloten uit uw voorbeeld doen om dat vliegtuig weer stabiel te laten vliegen?”
“Die motoren sputteren, omdat ze niet genoeg brandstof krijgen, dus meer kerosine in die motoren pompen en dan langzaam gas geven en weer stijgen, want a pleen lasi hoogte wreed.”
“Dus flink wat staatsdollars, minstens 400 miljoen US tegen bijvoorbeeld koers 27 op de markt gooien en klaar is Kees: koers gestabiliseerd.”
“En daarna een strak beleid te voeren, zodat die koers van 27 in ons voorbeeld steeds verdedigd kan worden.”
“Maar die overheid heeft geen dollars.”
“O jawel, maar die worden al jaren verkeerd besteed, bijvoorbeeld om verlieslatende staatsbedrijven in de lucht te houden en dure dieftige buitenlanders vorstelijk te betalen.”
“Oke, dat is gebeurd; gedane zaken nemen geen keer. Waar gaat de overheid nu-nu zeg: 400 miljoen US vandaan halen?”
“Niet van het buitenland, want overal hebben we schulden.”
“Niet van de mijnbouw- en aardoliebedrijven alhier; die zijn al óf flink geplunderd óf hebben al met voorschotten hun toekomstige winst aan de overheid afgedragen.”
“Dan van waar moet dat geld komen?”
“Van hier. Kijk naar wie er in dat platform zitten. Loop het rijtje af en beoordeel waar het geld zit.”
“Bij de overheid die met twee ad interim ministers van Financiën en andere ambtelijke toppers in dat platform zit?”
“Doe nou eens serieus. Die overheid is failliet tot in de derde graad en vierde macht van onmacht.”
“De Centrale Bank van Suriname?”
“Ook failliet. Die heeft meer ongedekt geld, mooi, netjes bedrukt en in plastic verpakt, in haar kluizen.”
“De deviezencommissie?”
“Ach, dat oud-koloniale ding dat sinds de Tweede Wereldoorlog werd ingesteld? Die wil alleen baas spelen over de valuta die anderen binnenbrengen. Zo snel als mogelijk opdoeken dit corruptiegevoelige onding.”
“Het platform van importeurs in Suriname?”
“Die brengen geen deviezen binnen, die verbruiken die juist vooral ten behoeve van de nogal verwende, in een schijnwelvaart levende consument.”
“De vereniging van cambiohouders?”
“Ja, nu word je warm; daar zit een aardige hap aan deviezen, maar die willen ze storten bij de banken. Dat kan, maar dan moeten ze de herkomst kunnen aantonen.”
“En de Surinaamse Bankiersvereniging?”
“Jaaaah! Daar zit de grootste hap aan valuta, natuurlijk van hun rekeninghouders met valutarekening en in de privé-kluizen.”
“Hoeveel zit daar ongeveer op die valuta-rekeningen, denkt u?”
“Dat is bankgeheim. Daarom zullen we moeten gissen, met de kans op missen. Maar als je alle euro’s en US optelt en in US$ uitdrukt, zit er nu waarschijnlijk op de valutarekeningen van particuliere banken op z’n minst zo een één miljard US dollars.”
“En in al die privé-kuizen?”
“Dat is helemaal gissen, maar als je het totaal aantal kluisjes optelt, die voor de helft met euro- en dollarbiljetten vult,kan je al gauw op zo een 300 miljoen US komen, los van alle aandeelbewijzen, sieraden en zilveren en gouden munten in die kluizen.”
“Maar dat geld zit voor het merendeel daar renteloos vast.”
“Klopt. Het ligt aan betrouwbare monetaire autoriteiten om dat vertrouwen te winnen, zodat particulieren deze gelden bereid zijn te beleggen in fondsen die in het buitenland volgestort worden en waar onze toevallige overheden vol politieke geld-junkies, niet aan kunnen komen.”
“Wishfull thinking. Niemand gaat zijn geld zo beleggen.”
“Nou, ten tijde van Roep en Johwin werden toch vele tientallen miljoenen aan valuta zonder al te veel omhaal bij deze nearbankers gestort? Maak het aantrekkelijk genoeg, en men doet het.”
“Nu gaat dat niet meer, met al die anti-witwasregels waar wij ons maar met moeite aan kunnen en willen houden. We lopen nu weer eens de kans internationaal geblacklist te worden.”
“Maar vanuit DNA werd voorgesteld om onze economie te dollariseren als mogelijke oplossing.”
“Wat een baarlijke stommiteit kraait men weer eens uit! Ten eerste: de Amerikaanse Centrale Bank bepaalt dat op grond van een aantal strenge regels, niet jij als failliete economie. Ten tweede: tegen welke koers zal al het Surinaamse geld omgezet worden in US dollars?”
“Weten de mensen die hier steeds om blèren, dit?”
“Hoogstwaarschijnlijk niet, anders zouden ze anders kraaien.”
“Maar meester, was het brengen van die koers naar 1 op 30 niet één van de vereisten van het IMF?”
“Ik dacht het wel, en dat halen we binnenkort, ondanks die komedie van vuist op tafel slaan en met moeders onderdelen op wijkvergadering smijten.”
”Dat was meer om zijn mopperende achterban te wijzen van: ‘luku noh, ik doe wat en die koers kaat zakke, omdat ik dat zek.”                                                              
”Klopt, dan kan nu de rest van dat stabilisatieproces volgen. Begrijpen jullie die uitspraak van
onze El Vene nu?”
“Ik wil een toast uitbrengen op een spoedige koersstabilisatie.”
“Proost.”
 
Rappa
Advertenties