Dijksteel: US$ 10.000 uitgeven om US$ 650.000 binnen te halen
02 Sep 2022, 03:21
foto
Stanley Dijksteel, adviseur van president Chan Santokhi.


Adviseur van de president, Stanley Dijksteel, en kapelmeester Roy Brathwaite gaan naar Nederland om fondsen in te zamelen voor de politiekapel. Uit documentatie blijkt dat eerst geen toestemming was gegeven voor de reis, maar president Chan Santokhi heeft alsnog groen licht gegeven voor deze reis. De kosten zijn ruim US$ 10.000. Eerder heeft de regering bekendgemaakt dat alleen zeer noodzakelijke dienstreizen zullen worden ondernomen.

Dijksteel om een reactie gevraagd over het belang van deze reis, zegt aan Starnieuws dat het gaat om een inzamelingsactie om instrumenten voor de politiekapel. De kapelmeester heeft een begroting van US$ 650.000 opgemaakt. Gehoopt wordt de middelen te vergaren in Nederland tijdens de taptoe in Rotterdam. Op 8, 9 en 10 september zullen gesprekken gevoerd worden met de deelnemende korpsen, inclusief de Luchtmacht en de Marine. Er is ingegaan op de uitnodiging van de Nederlandse hoofdcommissaris Martin Sitalsingh, korpschef van regio midden die tevens de zakelijke leiding heeft over de landelijke politiekapel.

Sinds de kerstviering afgelopen jaar is besloten om de politiekapel weer de plaats te geven die ze verdient. Met moeite had de kapel kunnen deelnemen aan de kerstactiviteiten. De president heeft Dijksteel toen gevraagd om er alles aan te doen dat er verbetering komt in de situatie van de politiekapel, zodat ze op een waardige wijze gepresenteerd kan worden aan de samenleving.

"Daardoor is de overweging ontstaan om US$ 10.000 uit te geven om US$ 650.000 binnen te halen aan materiële waarde. Ik ben als trekker van het project en contactpersoon van de Nederlandse politie", legt Dijksteel uit. De reis was in eerste instantie afgekeurd, nadat de maatregel bekend werd gemaakt dat dienstreizen beperkt zouden worden. In Nederland waren de voorbereidingen ver gevorderd. De delegatie van vijf personen is teruggebracht tot twee om de kosten te drukken, zegt Dijksteel. "Nu zullen twee personen het werk verzetten van vijf. Ook wordt in december een benefietconcert voor de politiekapel gepland".

Tijdens het evenement in Rotterdam zullen haast alle leiders van politiekapellen landelijk, aanwezig zijn. In drie dagen tijd kan met iedereen worden gesproken voor een goede bijdrage om het bedrag van US$ 650.000 te halen. Dijksteel vindt dat Suriname deze kans niet voorbij moet laten gaan, "want anders moeten we voortsukkelen met de aftandse instrumenten van ons kapel, die sinds 2010 in gebruik zijn. De kapel is van plan landelijk muziekonderwijs te verzorgen. Intussen is al begonnen met lesgeven aan jeugdige delinquenten in Opa Doeli". Dijksteel en Brathwaite zullen 6 september vertrekken en zijn de 12e weer terug.
Advertenties