Column: Borrelpraat no. 729
28 Aug 2022, 22:45
foto


"Broeders, de ratten krijgen de kans het zinkend vliegtuig te ontvluchten, rijden in het holst van de nacht naar Cayenne, nemen vanuit Miami ontslag. Ze hebben niets gedaan, voelen zich alleen opeens niet meer veilig…"
"Dus volgens u hebben wij hun die kans gegeven."
"Natuurlijk, anders gaan ze als picoletjes fluiten en ze willen niet net als die Van Trikterman maandenlang in voorarrest pinaren."
"En opeens trekken Brave Bergen met emotioneel geschreeuw via de media beerputten open van de Vlieg Slim Airways."
"Ook de gevluchte Haan trekt in Nederland beerputten van a la dol reizende rvc-leden open."
"Ja, allemaal één pot nat. Daarom: verkopen, opdoeken die hele handel."
"Dit legaal plunderen van Staatsbedrijven zal blijven  doorgaan, zolang we geen regels gaan stellen."
"Zoals?"
"Regel 1: de raad van commissarissen van staatsbedrijven waar veel geld omgaat, mag in meerderheid NIET meer bestaan uit politieke loyalisten of geboefte."
"Meester, ik begrijp u niet. Welke staatsbedrijven waar veel geld omgaat, bedoelt u?"
"Staatsolie, EBS, Telesur, SLM en SWM."
"En hoe zouden de rvc’s van deze bedrijven dan bij wet samengesteld moeten worden?"
"Stel de zo een rvc bestaat uit 7 personen, dan worden drie leden benoemd vanuit de regeercoalitie, eentje vanuit de oppositie, eentje vanuit de vakbeweging en twee terzake deskundigen vanuit het bedrijfsleven."
"Dat gaat de politiek nooit goedkeuren, want dan hebben ze geen grip meer op die rvc’s en is het in feite afgelopen met hun nyanpatu."
"Maar dat willen we willen toch?"
"En wat nog meer?"
"Regel 2: de rvc kiest uit zijn midden een voorzitter, afgekort: de Prescom."
"Dat gaat de poli…"
"Lak aan de politiek die blijkbaar alleen maar geboefte faciliteert. Wij bepalen nu. Regel 3: de Prescom van de rvc van een staatsbedrijf mag op geen enkele manier profiteren van, of betrokken zijn bij de uitvoering van het beleid van dat staatsbedrijf. Hij of zij moet controleren wat er met ons belastinggeld in dat bedrijf gebeurt, meer niet."
"Dus dat à la dol bisnisclass IPB-reizen van rvc-leden is dan afgelopen?"
"Jawel, daarom zwijgen ze misschien als ze ongerechtigheden in het bedrijf ontdekken."
"Dus de Prescom mag niet waarnemen als directeur van dat staatsbedrijf?"
"Absoluut niet. Nooit, never, nada. Valt de directeur uit, dan neemt de onderdirecteur waar. Niet de Prescom van de rvc."
"Is er een regel 4?"
"Nee, maar ook alle grote contracten die de directeur tekent, moeten door de voltallige rvc gelezen en goedgekeurd worden, anders hebben ze geen rechtskracht."
"Dus een buitenlands pand van het bedrijf in valuta verkopen en het geld 'onder ons' verdelen, kan ook niet meer?"
"Het kan altijd, maar het wordt een stuk moeilijker."
"Dus al schreeuwen we moord en brand nu die zaak daar bij Vlieg Slim is gebost, en al die pus, etter, wormpjes en andere klieder met stank van een enorme 'tingi poeh' naar buiten komt, al gaan we spotprenten van 'haan en hen' op FB posten en kot’odo-liedjes draaien, het gaat nu niet veel helpen, want dat crimineel clubje heeft z’n slag geslagen en heeft de kans gehad om ervan door te gaan met de buit."
"En wij hebben weer eens het nakijken met ons 'gedoogd' beleid."
"Maar net als vorige week zie ik lichtpunten, zoals de zeer hoopvolle ontwikkeling daar in Commewijne."
"Een nieuwe brug?"
"Nee mang, die komt nog. Nee, ik heb het over het heien van de eerste paal voor de aanlegsteiger van onze high tech haven te Suzanna’s Daal."
"Ai, ik geloofde mijn ogen niet toen ik die filmproductie op Sterrennieuws zag. Die engineer Guido Koorndijk zet met twee stevige partners na de High Rise Toren nabij Olifant nu een havencomplex neer dat tot een volledige bisnisstad zal uitgroeien."
"Boi, ik heb het beeld van die video-opname stilgelegd, eerst bij hoe het er nu uitziet, dan bij de animatie van de eerste uitbreiding, dan bij de tweede uitbreiding en mi luku a beeld van de derde uitbreiding. Yongu, a no spotu wat daar gaat komen."
"En Guido noemde de grote voordelen van deze zeehaven."
"En die zijn?"
"Als eerst: maar 200 kilometer verwijderd van het eerste grote olieveld op zee, in rechte lijn, geen bochten en eilanden en ondiepten ertussen."
"En voordeel nummer twee?"
"De rivier heeft daar over een breed en lang stuk een diepte van 8 meter."
"En drie?"
"Alle activiteiten gebeuren buiten de stadsdrukte, lekker aan de overkant en niet bij onze oude Nieuwe Haven, die werd aangelegd in een versmallende bocht van de rivier, achter dat Goslar-wrak. Je vraagt je af welke onzaligen het in hun hoofd hebben gehaald om daar onze Nieuwe Haven toentertijd te bouwen."
"Meer voordelen?"
"Ja, een heel groot voordeel: bij Suzanna’s Daal is er landinwaarts ruimte zat om uit te breiden. Een paar honderd hectaren onbebouwd terrein. Dat heb je niet in omliggende landen."
"Dus we zitten goed met die haven daar als grote opslag en doorvoer van materialen voor de boorplatformen op zee."
"Jawel, met die zeehaven gaat ons bedrijfsleven, de motor van onze economie, aan die oil and gas verdienen, door te faciliteren."
"Dus zonder enige bemoeienis van de politiek?"
"Godzijdank, zonder hun directe invloed, anders was het zeker de zoveelste vreetnapot of politieke ‘sjweef-teki’ geworden."
"Maar er zou toch een andere zeehaven komen, bij de monding van de Nickerierivier?"
"Ja, maar dat zaakje kwam al vast te zitten bij de grondaanvraag van een overheidsbedrijf met een Amerikaanse geldschieter als partner."
"En ik zag ook iets heel positiefs bij de diploma-uitreiking van cursisten van de SOC, de Stichting Arbeidsmobilisatie en Ontwikkeling die valt onder het ministerie van Arbeid."
"En wat was het positieve?"
"De geslaagden kregen een starters box, zodat ze hun eigen kleine bisnis kunnen opstarten. Die van de Knipcursus kregen een naaimachine en die van de Electro een installateurskit."
"Door onze overheid gesponsord?"
"Ach nee, die heeft nooit geld voor deze dingen. Dit was een project van de Caribbean Development Bank samen met de SOC, om 31 werklozen en starters in Saramacca te push te geven."
"Wat een geweldig initiatief, heren, hierop brengen we een toast uit. Proost."
"Proost."

Rappa

Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April