Brazilië: Lula steunt vrije verkiezingen in Venezuela
23 Aug 2022, 22:46
foto
De voormalige president van Brazilië, Luiz Inacio Lula da Silva, spreekt tijdens een persconferentie terwijl hij campagne voert voor de nationale verkiezingen, in Sao Paulo, Brazilië. (Foto: Reuters)


Luiz Inacio Lula da Silva van Brazilië wil graag vrije verkiezingen in Venezuela en een democratische machtswisseling zoals in zijn land, zei de voormalige president en de huidige linkse presidentskandidaat. Hij voegde er echter aan toe dat hij het er niet mee eens was dat westerse landen de voormalige voorzitter van de Nationale Vergadering en oppositieleider Juan Guaido erkennen als de legitieme leider van Venezuela na de betwiste herverkiezing van president Nicolas Maduro in 2018.

"We moeten Venezuela met respect behandelen en willen altijd dat Venezuela zo democratisch mogelijk is", zei hij maandag op een persconferentie met buitenlandse correspondenten terwijl hij campagne voert om bij de verkiezingen van oktober weer in functie te komen.

Lula zat in 2018 gevangen wegens omkoping en heeft 19 maanden in de cel gezeten. Hij heeft volhard in zijn onschuld en zei dat de zaak tegen hem politiek gemotiveerd was.

Zijn kijk op Venezuela verschilt van zijn extreemrechtse rivaal en zittende Braziliaanse president Jair Bolsonaro, die de Verenigde Staten volgde bij het steunen van Guaido en het verbreken van diplomatieke banden met de regering-Maduro.

Lula is ter verantwoording geroepen voor het niet bekritiseren van mensenrechtenschendingen in Nicaragua, Cuba en Venezuela. Als hij in oktober wint, zal hij naar verwachting de betrekkingen met de Venezolaanse president Nicolas Maduro, een historische bondgenoot van zijn Arbeiderspartij, herstellen.

"Brazilië zal Venezuela met respect behandelen. Ik hoop dat de Europese Unie Venezuela met respect zal behandelen en dat de Verenigde Staten de betrekkingen met Venezuela zullen herstellen", zei Lula tegen buitenlandse verslaggevers. Hij prees wat hij de toenadering tussen Washington en Caracas onder de regering-Biden noemde. "Ik hoop dat het niet alleen voor olie is", voegde hij eraan toe.

Met de schok in de vraag naar olie als gevolg van de oorlog in Oekraïne heeft de Verenigde Staten de sancties tegen de olieproductie van Venezuela versoepeld.
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April