Column: Borrelpraat no. 728
21 Aug 2022, 22:42
foto


“Heren van de zuiptafel, dit was ontegenzeglijk de week van Armand Chaiber A Sing, de MinFin die zijn ontslag om persoonlijke redenen heeft aangevraagd.”
“Je hoort niemand juichen hierom, integendeel wordt hij geprezen.”
“Het licht in de tunnel van de regering is uitgegaan.”
“Maar waarom wil hij juist nu opstappen? Dat drama in zijn familie is toch al een tijdje terug voorgevallen?”
“Klopt, maar volgens mij heeft hij er nu schoon genoeg van om steeds die slag te moeten vangen voor dat corrupt gedoe binnen de regering.”
“”Luister goed naar die opname op straat, wat Armand zei aan Carlos Schreeuwham: ‘Bij mij gaat Family and Friends er niet in.”
“En luister goed wat Carlos onder andere terugschreeuwde: ‘Waarom blijft u dan aanzitten?”
“En toen barstten er twee grote corruptie-bommen: een uitgelekt corruptiegeval, netjes verdoezeld middels een of andere stichtingachtig bedrijf dat op een nepadres te Moengo was gevestigd. De zoveelste sjoemel bij ons Energiek bedrijf, gedekt door mooie officiële papieren; de zoveelste sjoemel bij dit staatsbedrijf.”
“Ja, ze mogen alles, want we hebben ze hard nodig, ja, ja.”  
“En dat tweede corruptiegeval dat boste?”
“Dat was een van een adviseur op het kabinet van de president, ene Boris-baab-boef Prenoble from Grenoble, in Nederland nog stagelopend als advocaat, en hier geeft hij gratis adviezen aan de president om hem als juridisch adviseur in dienst te nemen voor een vorstelijk euro-salaris per uur, en dat maandenlang. En wel voor een job die elke gevestigde advocaat alhier binnen twee weken kan doen.”
“Juridisch adviseur van de president? Je bedoelt misschien: een goedgeklede, goedlachse babyface struikrover, een ordinaire boef van onze staatsdollars.”
“Hai boi, we dachten dat we de grote staatskasplundering door de vorige politieke boevenbende achter de rug hadden, En kijk nu: wan moro grofu roversbende tik abra, oftewel: een nog groter stel rovers is dankzij ons intelligent stemgedrag in de plaats gekomen.”
“En kijk hoe dat onbeschoft plunderen van onze staatsdollars ten behoeve van dat steeds failliete staatsvliegbedrijf wordt goedgepraat door ook de zo een goedgeklede, fiks betaalde, netjes pratende mooie Hollandse Haan, onder andere gesteund door een slem-stim kippeke en een draaimaarbaar kipske.”
“En dat de directeur van dat andere boevenfaciliteer-staatsbedrijf zijn excuses aan ‘zijn baas’ in de RvC aanbiedt dat het geheim rapport van Ernstige & Jong is uitgelekt. Waarom biedt hij daarvoor zijn excuses aan? Het is toch de waarheid die aan het licht is gekomen?”
“Misschien kruipt hij bebberend in het zand uit broodvrees of misschien omdat het gerede vermoeden bestaat dat hij het zelf heeft laten uitlekken, wie weet.”
“Het ergste vind ik die club van die belachelijke jaknikkers, dat zich ‘ons hoge college van staat’ noemt, althans de meerderheid daaruit, die al deze schandalen niet aan de kaak stelt.”
“Ha, ha, ze kiezen eerder voor de partij- of coalitiediscipline dan voor het bevolkingsbelang. Ze kiezen ervoor om hun schaapjes op het droge krijgen en doen af en toe met wat blaf-blaf kletspraat en plei-plei feti alsof ze het belang van de kiezers dienen.”
“Meester, wat zou ons ‘hoogste’ college van staat volgens u nu in het landsbelang moeten doen?”
“De meerderheid van die club moet een motie van afkeuring goedkeuren tegen deze corrupte bende regeerders en hun ‘adviseurs’ of beter: hun ‘blatviseurs.”
“Nou, tenminste heeft de fractieleider van de VHP het aangedurfd te stellen dat die Boris-boef opgesloten moet worden, of woorden van gelijke strekking.”
“Ha, ha, wat een lachertje. Camouflage, hij probeert weer eens zand in onze ogen te strooien.”
“Nou, ik denk dat het bij hem menens is. Sluit’em op, die Prenoble from Grabu-nobel.”
“Toch heb ik mijn twijfels, want die Paloeloeman, die Ramdanlaldanlalal, altijd struikel ik over z’n naam, sorry, maar hij heeft het strak voor onze Azies Ga-je-zien gebeerd.”
“Ja, die Ram zegt vaak rake, weloverwogen dingen en zei dat Aziesje een grote lafaard is, want als hij babyface Prenoble echt wil laten opsluiten, waarom klaagt hij hem dan niet zelf aan bij het OM?”
“Inderdaad, wat super-goedkoop om vanuit je comfortzone te blèren en te mekkeren en verder doe je niets.”
“Daarom, alle respect voor Serena Zethet die het als enige van al de honderden advocaten aandurfde om met succes ons onevenwichtig kiesstelsel bij het ConH aan te brengen.”
“De president heeft intussen met mooie woorden de beide corruptieschandalen schriftelijk goedgepraat. Volgens mij weer een van de ‘meesterlijke’ epistels van Koning Albert van Lombardij en Frommelarij.”
“Dus dan is dit zijn verantwoording die hij heeft afgelegd, dan hoeft hij niet meer te verschijnen in de Assemblee?”
“Nee, dat geloof ik niet. Mijn ‘Chan hamer barka Bhaan’ dokt niet voor DNA, zoals de ex-pres Tralala. Die dokt nu weer eens voor de Krijgsraad en doet nog steeds alle moeite om niet voor 20 jaar in de cel te verdwijnen.”
“Om te voorkomen dat er dan allerlei ondergrondse en bovengrondse rommel uitbreekt bij zijn in gevangenneming, zou ik hem voor twintig jaar daar te Leonsberg in gevangenschap zetten, zoals Napoleon te Corsica en St. Helena. Dan kan hij daar lekker schaak met koningsgambiet en pionnenruil gaan spelen.”
“Natuurlijk betaalt hij dan elke maand een flink bedrag aan de staat daarvoor. Zo niet: gratis logies te Santo.”
“En zo sukkelen we maar als land voort, gestagneerd door onze eigen hebi's, tot het bot geplunderd door struikrovers en aasgieren in nette pakken; een volk dat geen eenheid durft te vormen en alleen maar kan klagen, klagen en schreeuwen.”
“Maar dan doet het me wel heel goed dat ons bierbedrijf op eigen kracht, met eigen en buitenlandse expertise, zonder politiek gedoe, met een Vlottevanger in de leiding die samen met onze mensen in het bedrijf laat zien dat ze er iets goeds van weten te brouwen.”
“Vincent, breng ons een dyogo met een van de beste biri’s ter wereld, ijskoud graag. Maak er twee van en schenk jezelf ook een glas in. Proost heren.”
“Maar ik wilde nog praten over 45 jaar Schrijversgroep in Su…”
“Volgende keer, jongere vriend, next time, tra lesi; we hebben al proost gezegd.”  
 
Rappa

Advertenties