Kinderen Redi Doti maken kennis met wetenschap
15 Aug 2022, 04:52
foto
Kinderen van Redi Doti hebben heel wat experimenten gedaan. Ze hebben zelfs heuse raketten gelanceerd. (Foto's: René Gompers)


Stroom halen uit citroenen om een lampje aan te maken, leren wat “die nulletjes en eentjes” betekenen  waarmee een  computer ‘schrijft’, ontdekken hoe hydraulische machines werken, hoe zonder brandstof een ‘raket’ te lanceren, door een microscoop de kleinste details op bladeren en insecten bekijken of ballonnen prikken zonder dat ze 'bossen'. Dit zijn enkele manieren waarop schoolkinderen van Redi Doti in het district Para kennis hebben gemaakt met wetenschap en technologie. Zij hadden daarnaast een hoge gast op bezoek; Zainab Nagin Cox, een heuse ingenieur van NASA die gewerkt heeft aan ruimtevaartuigen en  robots die interplanetair onderzoek - in het bijzonder op planeet Mars - verrichten.  

De activiteit - STEAM - is mede georganiseerd door de Amerikaanse ambassade. STEAM staat voor Science, Technology, Engineering, Art & Mathematics. Het project wordt wereldwijd uitgevoerd en heeft als doel om kinderen op een creatieve wijze kennis te laten maken met de wetenschap, technologie, wiskunde en de praktische toepassingen van ze (engineering). Het project op de John Chelius school in Redi Doti, is uitgevoerd door de Suriname America Alumni Association.  

“Dit is ons tweede project buiten Paramaribo,” deelt project-coördinator Chiquita Resomardono mee. “De eerste was op Powakka, Wij willen de volgende op Atjoni doen. We hebben hart voor deze kinderen. Ze moeten dezelfde kansen genieten als de kinderen van de stad.” De kinderen voeren verschillende proeven uit. Ze leren op een leuke manier over onder andere scheikunde, natuurkunde of biologie en ‘nulletjes en eentjes’ (binaire code). Nummers en letters worden in binaire code oftewel ‘computertaal’ omgezet in combinaties van nullen en enen. Spellen van namen in de binaire code is een hele opgaaf, maar levert een kralenketting of armband met de gespelde naam op.

"De ballon is niet gebost".

Sommige kinderen hebben veel vragen en willen meer weten. Er is onder andere met lege ‘spuitjes,’ wat karton en luchtslangetjes de kinderen getoond hoe je met lucht dingen kunt laten bewegen en tillen; een mini hydraulische lift. Resomardono merkt op dat er grote interesse is bij de meisjes. “De kinderen hebben de liftjes zelf gebouwd en ze hebben daar enthousiast op gereageerd,” geeft ze aan. “Vooral de meisjes. We hebben ze laten zien dat het niet alleen iets is voor jongens.”

Nasa engineer Zainab Nagin Cox is enkele dagen in Suriname geweest. Zij is geboren in India en heeft het in Amerika ver geschopt in de ruimtevaart. Er is een asteroïde naar haar vernoemd; Asteroid 14061 Nagincox, ontdekt in 1996. Zij reist de wereld rond om onder andere te praten over het belang van wetenschap en technologie, de ruimtevaart en de robotics van NASA. Zij adviseert ook vaak de nieuwe spelers in de ruimtevaart.

“De wereld staat voor vele uitdagingen. Om ze het hoofd te bieden is het belangrijk dat men wetenschappelijk en technologisch geletterd is,” geeft Cox aan. “Suriname heeft daarbij ook een rol te vervullen. Maar ze kan meer bieden. Het land is bosrijk en neemt een belangrijke plek in het ecosysteem van de wereld in. Het kan ook als voorbeeld dienen van vrede tussen de verschillende religiën en mensen met verschillende achtergronden.”

Cox is sinds 1993 verbonden aan de Jet Propolsion Laboratory dat onder Nasa valt. Hun hoofdtaak is om ruimtevaartuigen en autonome robots te vervaardigen. Die machines blijven jarenlang in de ruimte, doen zoveel mogelijk hemellichamen aan en sturen de verzamelde informatie naar de Aarde. Momenteel is er veel interesse voor planeet Mars. Niet alleen van de Amerikanen. Ook China, Rusland, Saudi-Arabië en India hebben satellieten of robots bij en op de rode planeet.

“Voordat we mensen sturen naar de planeten sturen we eerst robots,” licht Cox toe. “Inderdaad is het druk op Mars. We leren ook heel veel. We hebben bijvoorbeeld geleerd dat er op Mars water is geweest, dat er oceanen waren. We onderzoeken wat er is gebeurd. We weten in elk geval dat planeten niet hetzelfde blijven. Wij moeten dus heel goed voor deze (Aarde) zorgen.”

Sommige kinderen voeren graag meerdere keren een proef uit. Zoals het nabootsen van een rocket launch’ op het schoolerf. Geen vuurwerk en ontploffingen om de raket te lanceren; een petfles, een pomp, en wat slangetjes. De kinderen zijn druk bezig en zorgen er zelf voor dat alles ‘ready’ is. Ze tellen tot 12. Ze hebben na een paar keer oefenen gemerkt dat dit keer 12 keren pompen genoeg luchtdruk oplevert om de petfles hoger dan een meter te schieten. Ze tellen...en poef. Liftoff!

Advertenties