Column: Borrelpraat no. 725
31 Jul 2022, 22:42
foto


“Zo, volgens mij is die ‘Organic Movement’ verleden tijd aan het worden.”
“Ik denk dat niet; morgen ligt alles plat, plat, plat.”
“Dát denk ik niet; als ze Kerkplein vullen, mogen ze al blij zijn.”
“Maar ik hoorde die jongeman Van de Aarde op AB-Cender; heel vlot pratend, maar in feite was dat mosterd na de maaltijd.”
“Maar hij zei wel: Organic leert enorm snel, heeft enorm veel aanhang en heeft nog meer van die enorme dingen.”
“Terecht zegt hij dat het niet gaat om hoeveel massa je op straat brengt.”
”Ja, dat zegt hij nu hij de massa ziet slinken; zie Bronsplein. Maar in het begin ging het er wel om, om een zo groot mogelijke massa op de been te brengen, want anders zou dat geen indruk op de regering hebben gemaakt.”
“Daarom werd die Gentleman van de politiebond erbij betrokken, zei hij.”
“Maar de politiebond is toch geen massaorganisatie?”
“Inderdaad, maar wel een machtsgroep.”
“Terecht zegt die Van de Aarde dat hij geen geld wil van het bedrijfsleven, maar hun steun, dus dat ze hun bedrijven sluiten en hun werknemers verlof geven om Organic te steunen.”
“Bedrijven bestaan dankzij bedrijvigheid; ze kunnen dus niet uit sluiten om hun personeel de straat op te sturen om de massa van Organic & Co te gaan ondersteunen. Ze hebben het al moeilijk met die snel stijgende dollarkoers. Nu al een op 25.”
“En vergeet niet die drie nullen erachter te zetten; 1 op 25.000 is de kers nu.”
“Organic zou bijvoorbeeld kunnen eisen dat die miljoenen aan retentiedollars va de banken niet alleen gaan naar de importeurs, maar ook naar de Surinaamse producenten. Want die moeten 30% van hun exportdollars afstaan aan de CBvS om daar ‘waarde-losse’ SRD’s voor in de plaats te krijgen.”
“Hebben jullie nog steeds niet door dat het al vóór de onafhankelijkheid de machtige importeurs zijn die de koers van de politiek bepalen? Wij willen toch zo graag zoveel buitenlandse consumptieartikelen in onze supermarkets zien staan?”  
“Maar wat wel duidelijk is geworden dankzij de acties van Organic is dat die arrogante corrupte bende rond Chan & Co beslist wel een lesje nodig had. Ze kregen het echt wel een paar dagen goed benauwd.”
“Maar de grootste tactische fout van Organic vond ik de eis dat er eerst drie punten van het eisenpakket moesten worden ingewilligd, voordat er met de regering gepraat zou worden.”
“Waarom vindt u dat een tactische fout, meester?”
“Omdat je de regering dan zelf ademruimte geeft, vooral toen die kon aantonen dat ze al ready waren, met pers erbij, om met je te vergaderen. Zij stonden klaar; jij hebt afgezegd.”
“Misschien had Organic ook ademruimte nodig.”
“Waarvoor? Elke dag langer loop je de kans dat de bereidheid bij je aanhang afneemt om de straat op te gaan, vooral bij mensen die een werk hebben. En die gewiekste, sluwe politieke coalitie-jongens gebruikten die adempauze mooi om hun gelederen te sluiten en hun verdediging te versterken.”
“Ja, en door bijvoorbeeld snel-snel harde afspraken met bonden die Organic steunden, zoals met de COL met als voorzitter die rode-baretman.”
“Ay, en de politie gaat zoveel honderden meters uniformstof krijgen en nieuwe schoenen.”
“En zelfs met de kritische Angelique del D.A. en met die Dunne van de grondzoekende studenten kon opeens gepraat worden. Als je de eisen van beiden ziet: prachtig. Maar of die daadwerkelijk uitgevoerd zullen worden, is nog de grote vraag.”
“Daarom moeten deze maatschappelijke groepen scherp blijven opletten en weer de straat opgaan als die regering weer begint te slabakken.”
“Maar meester, al is dit achteraf gepraat van mij, maar daar leer ik uit, wat had Organic dan moesten doen?”
“Zij hadden na het indienen van hun lijst met eisen meteen moeten gaan onderhandelen met de regering over de drie brandendste punten uit hun lijst. Die moesten zij aangeven en dat niet aan de regering overlaten. Voor zover ik weet, heeft geen enkele pressiegroep eerder een regering zo snel zo ver weten te krijgen.”
“En met de pers erbij, zouden deze ‘live’ besprekingen van de Organic-groep met de politieke top een enorme publiciteit trekken, iedereen zou kijken. Tot in het buitenland.”
“En je kan als voetbalclub niet eisen dat je eerst drie goals moet krijgen, dan pas ga je met de wedstrijd beginnen.”
“Maar waarom heeft Organic deze kans laten schieten?”
“Onervarenheid? Onderlinge verdeeldheid? Geen duidelijk leiderschap binnen de groep?”
“Of waren ze een beetje bang om zo snel met de onderhandelingen te starten, omdat ze wisten dat ze niet goed voorbereid of opgewassen zouden zijn tegen Channieman, Lonnieman & Friends?”
“Waarschijnlijk speelde dat ook mee, want tegen bepaalde professionele kletsmajoors in de regering, zoals die koning Albert von Smoellenburg, moet je goed beslagen ten ijs komen. Die laat je anders alle hoeken van de onderhandelingsboksring zien.”
“Goede actievoerders hoeven nog geen goede politieke onderhandelaars te zijn.”
“Klopt helemaal! En toen kwam de grootste strategisch fout vanuit een voortrekker van Organic. Gentleman eiste het aftreden van de minister van Justitie. Dat deed onze vakbondsskoowtoe eigenlijk meer uit wraak, omdat die minister terecht enkele ambtelijke maatregelen tegen hem en andere bondsleden had getroffen, zoals het inleveren van dienstwagens.”
“Ai, en dat gaf V.P. Lonnie de kans om in zijn ‘Persmoment’ sterk uit de bus te komen door te stellen dat de politiebond geen politieke eisen moet stellen. Zij benoemen niet de minister en halen hem dus ook niet weg.”
“Het mooiste vond ik toen hij stelde: ‘Laan ze hem dan komen wekhalen.”
“Hoezeer ik die Moksiman daar op Justitie maar een miskleun vind, in dezen geef ik de VeePee groot gelijk. Morgen eist een andere vakbond het aftreden van een andere minister, dan weer een ander, nee, zo gaat dat niet.”
“En oom Lonneman gedroeg zich redelijk goed tegen de pers en beantwoordde hun vragen netjes en niet met driftige lawlaw-sani en gewelddadige lijfwachten.”
“Ja, hij leert zich beheersen, ook toen iemand hem laatst op de Kwattamarkt uitschold voor crimineel. Dat vond ik een goeie!”
“Je wil tok president worden? Dan ka je nok meer moeten leren verdraken.”
“Proost daarop.”

Rappa

Advertenties