Hoger beroep 8 december-strafzaak vervolgt op 17 augustus
29 Jul 2022, 11:11
foto
Hoofdverdachte Desi Bouterse verlaat het rechtsgebouw na de eerste zitting van zijn hoger beroep in de 8 december strafzaak. (Beeld: René Gompers)


De behandeling van het hoger beroep in de 8 december strafzaak gaat 17 augustus verder. In een vlotte behandeling van de zaak vanmorgen is besloten dat op de volgende zitting de getuigen zullen worden gehoord die raadsman Irvin Kanhai en verdachte Stephanus Dendoe hebben opgebracht. Op Iwan Dijksteel na waren alle andere vier verdachten lijfelijk aanwezig.

De verdachten hebben aangegeven dat ze hoger beroep hebben aangetekend omdat ze tegen het vonnis zijn. Ze vinden dat de Krijgsraad veel ontlastende verklaringen niet heeft opgebracht bij het vonnis. Dendoe noemde vier namen van personen die ontlastende verklaringen hebben afgelegd en die niet zijn gebruikt. Advocaat van de vijf verdachten, Kanhai, heeft drie getuigen; John Hardjoprajitno en Harvey Naarendorp die zijn vrijgesproken tijdens het proces. Hij heeft de naam van de derde getuige, iemand van de volksmilitie, niet genoemd. Kanhai merkte op dat Naarendorp die ex- minister van Buitenlandse Zaken is kan verklaren of er sprake was van een invasie of niet tijdens het militair bewind.

Ook de vier getuigen die Dendoe heeft, zullen worden opgeroepen. Het OM heeft geen getuigen. Waarnemend procureur-generaal Carmen Rasam en fungerend president van het Hof, Dinesh Sewratan, hebben aangegeven dat er zoveel is gezegd, er zoveel verklaringen zijn geweest, dat zij geen nieuwe getuigen meer hebben. Als tijdens de behandeling van de zaak anders mocht blijken, dan zullen ze daar naar handelen. De dossiers van het proces worden als gelezen beschouwd. Vanaf de rechter-commissaris, het gerechtelijk vooronderzoek en gaande het proces zijn de dossiers gelezen. Tijdens de behandeling van het hoger beroep zullen de dossiers niet opnieuw worden gelezen. Daar was iedereen het mee eens.

Hoofdverdachte van Desi Bouterse heeft gezegd dat er nooit sprake was van voorbedachte rade om mensen te vermoorden. De 8 december strafzaak is in 2007 aangevangen met 25 verdachten. Uiteindelijk werden zeven verdachten veroordeeld, werden twaalf vrijgesproken en zijn zes overleden tijdens het proces. In november 2019 werd hoofdverdachte Bouterse conform de eis van het Openbaar Ministerie tot twintig jaar veroordeeld.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April