Leiders Latijns-Amerika voeren 'oorlog' tegen inflatie
25 Jun 2022, 20:43
foto
Demonstranten marcheren langs de Obelisk in de richting van het ministerie van Sociale Ontwikkeling en eisen eerlijke werkgelegenheid en overheidssteun terwijl de inflatie historische cijfers bereikt, in Buenos Aires, Argentinië. (Foto: Reuters)


De leiders van Latijns-Amerika hebben niets bereikt in de strijd tegen inflatie. De regio heeft enkele van de hoogste rentetarieven ter wereld, waarbij de centrale bank van Mexico deze week een recordrenteverhoging doormaakte. Maar tot nu toe verliezen ze.

Terwijl de wereld worstelt met stijgende voedsel- en brandstofprijzen die gedeeltelijk verband houden met de Russische invasie in Oekraïne, steekt Latijns-Amerika uit. Het is goed voor ongeveer de helft van de top tien beleidsrentes van grotere wereldeconomieën, blijkt uit gegevens van Refinitv Eikon.

De strijd van de hulpbronnenrijke regio om de prijzen te drukken, ondanks de agressieve verkrapping van het monetaire beleid, geeft wereldwijd een waarschuwing over hoe zwaar het zal zijn om de inflatie terug te dringen. Het wakkert ook woede en ontevredenheid aan in een toch al onstabiele regio, die een belangrijke wereldwijde leverancier is van koper, maïs, tarwe en soja.

"We vechten tegen de prijzen. De inputs zijn exorbitant", zegt de Argentijnse vrachtwagenchauffeur Marcelo Vicente naast een wegblokkade tegen stijgende brandstofprijzen en schaarste aan diesel. Truckers dreigen de export te blokkeren.

In Ecuador leiden inheemse groepen grote protesten die soms gewelddadig zijn geworden tegen de regering van president Guillermo Lasso, waarbij ze klagen over de hoge voedsel- en gasprijzen. Stijgende kosten hebben ook de onrust in Peru aangewakkerd.

Centrale banken hebben er kennis van genomen.

De Bank of Mexico voerde donderdag een recordrenteverhoging door en gaf aan dat er nog meer in de pijplijn zaten, met een inflatie op jaarbasis op het hoogste punt in 21 jaar. Brazilië verhoogde vorige week de rente en Argentinië deed eerder in juni een verhoging van 300 basispunten tot 52%.

Maar de inflatie is blijven stijgen en treft gewone Latijns-Amerikanen in een regio waar de arbeidsinformaliteit hoog is, voedsel en brandstof een enorm deel van het gezinsbudget uitmaken en er grote ongelijkheid is.

"Alles is in prijs gestegen, de salarissen strekken zich niet ver genoeg uit", zegt Andrea Puente, een leraar op een middelbare school in Mexico-Stad. "Elke keer dat je naar de markt of de supermarkt gaat, kun je minder kopen. Overal zijn dingen duurder."

'Geen magische kogel'
De Argentijnse president Alberto Fernandez verklaarde eerder dit jaar de "oorlog" tegen de inflatie. In mei lanceerde de Mexicaanse president Andres Manuel Lopez Obrador een groots plan om de prijs van basisvoedingsmiddelen zoals maïs, rijst en bonen te verlagen. Vrijdag zei hij dat hij zou voorstellen om een ​​gezamenlijk anti-inflatieplan op te stellen aan zijn Amerikaanse tegenhanger Joe Biden.

In Brazilië heeft president Jair Bolsonaro ook aangedrongen op een reeks maatregelen ter verlichting van de inflatie, waaronder het verlagen van de brandstofbelasting en het verstrekken van kookgasbonnen. Hij heeft ruzie gemaakt met staatsenergiebedrijf Petrobras over brandstofprijsstijgingen. De consumentenprijzen stegen daar in de maand tot half juni boven de prognoses.

Maar analisten zeiden dat er geen gemakkelijke oplossing is voor de ellende in de regio. "Ik zou er niet te veel in vertrouwen dat dit een wondermiddel zal zijn om de inflatie het hoofd te bieden. Dat is het niet", verwees Goldman Sachs-econoom Alberto Ramos naar Mexico's anti-inflatie push. Hij voegde eraan toe dat de impact van renteverhogingen werd getemperd omdat er meer mensen buiten de formele bank- en kredietsystemen staan.

Verstoringen van de toeleveringsketen treffen landen wereldwijd en dwingen de Amerikaanse Federal Reserve deze maand tot een grote verhoging. De oorlog tussen Rusland en Oekraïne heeft de voedsel- en brandstofvoorziening verstikt, terwijl pandemische lockdowns in China de scheepvaart hebben getroffen.

De angst voor een wereldwijde recessie neemt toe, wat beleggers de kriebels geeft die zich hebben teruggetrokken uit een aantal riskantere opkomende markten, wat nadelige gevolgen heeft voor aandelen en obligaties.

Ter plaatse proberen velen gewoon van dag tot dag rond te komen, waar de impact van inflatie steeds zichtbaarder wordt. In Argentinië ligt de inflatie ondanks de renteverhogingen boven de 60% en zal naar verwachting tegen het einde van het jaar boven de 70% uitkomen.

"Het geld dat we hebben is gewoon niet genoeg, want de ene dag betaal je 100 pesos voor een liter melk en de andere dag is het 150", zegt Erica Sosa, een maatschappelijk werker in Buenos Aires en protestorganisator die het bewustzijn van armoede en honger vergroot. "Elke dag is het hetzelfde. Elke dag stijgen de prijzen."
Advertenties

Tuesday 16 April
Monday 15 April
Sunday 14 April