Onweer brengt verkoeling voor snikhete Nieuw Delhi
23 May 2022, 22:52
foto
Zware regenval en harde wind werden gemeld in Delhi en de aangrenzende gebieden. (Foto: ANI)


Een onweersbui in de Indiase hoofdstad Delhi heeft vanmorgen geleid tot een scherpe daling van de zinderende temperaturen en veroorzaakte stroomuitval in verschillende gebieden. Zware regenval verstoorde ook vluchten op Delhi International Airport en veroorzaakte verkeersopstoppingen in de stad.

Delhi en andere delen van Noord-India hebben sinds maart te maken met intense hittegolven. Eerder deze maand bereikte de temperatuur in sommige delen van de hoofdstad een record van 49,2C.

De Indiase Meteorologische Afdeling (IMD) heeft vandaag, maandag, gezegd dat het deze week "redelijk wijdverbreide regenval" verwacht boven de deelstaten Delhi, Punjab, Haryana, Chandigarh en Uttar Pradesh. De oorzaak, zo voegde hij eraan toe, is een westerse verstoring - een storm die zijn oorsprong vond in het Middellandse Zeegebied - en een daarmee samenhangende cyclonale circulatie.

Maandag meldden Delhi en aangrenzende gebieden zware regenval en windsnelheden tot 70 km per uur. De IMD zei dat de oppervlaktetemperatuur in Delhi maandag tussen 5.40 en 7.00 uur met 11 graden daalde; van 29C tot 18C. Dit was de laagste temperatuur die de stad deze maand heeft meegemaakt. In delen van de hoofdstad en de omliggende gebieden viel dit weekend ook lichte regen.

De zomer begon dit jaar vroeg in het noorden van India, toen opeenvolgende hittegolven miljoenen levens en middelen van bestaan tot het uiterste testten.

Hoewel hittegolven in mei en juni veel voorkomen in India, begonnen ze deze keer in maart, met gemiddelde maximumtemperaturen die recordhoogten bereikten. Delhi had tussen maart en mei slechts vier tot vijf onweersbuien gehad, tegen de gebruikelijke 12-14, zei de IMD.

Veel inwoners van Delhi gingen naar sociale media om hun vreugde over de langverwachte regen te delen.
Advertenties