Natio oefent vandaag tegen Frans-Guyana
22 May 2022, 00:56
foto
Training van de nationale selectie afgelopen week in het Frank Essed Stadion. De ploeg is nu in Frans-Guyana. (Foto: Diederik Samwel)


De nationale voetbalselectie onder leiding van bondscoach Stanley Menzo en assistent Roberto Gödeken verblijft dit weekend in Cayenne voor de vriendschappelijke interland vandaag tegen Frans-Guyana. Voor de driedaagse trip zijn achttien ‘lokale’ spelers uit de eerste divisie geselecteerd. Het is de bedoeling dat een paar van hen eind deze maand deel uitmaken van de selectie tijdens de voorbereidingen op de Nations League-interlands tegen Jamaica en Mexico van begin juni.

De Europese profs worden op 30 mei in Paramaribo verwacht. Naar alle waarschijnlijkheid vormen zij, net als in de oefenwedstrijd tegen Thailand, het basisteam dat op 4 en 7 juni uitkomt tegen Jamaica (eerst thuis dan uit) en op 11 juni tegen Mexico. Hoewel de meeste van hen hun clubcompetitie in Europa al hebben afgesloten, worden de spelers conform de FIFA-reglementen pas vanaf die datum vrijgegeven door hun werkgever.

Volgens Gödeken is de oefentrip in het buurland zonder de professionele diaspora-spelers zeker waardevol, omdat op dit moment nog niet precies duidelijk is welke profs zich eind deze maand bij de selectie voegen: ‘Dat hangt onder meer af van blessures en privéomstandigheden. Straks gaan we kijken wie fit is en in vorm. Bovendien spelen we drie interlands binnen een week. Niet iedereen kan dat aan. Daarom streven we naar een sterke, uitgebalanceerde selectie en daar horen zeker een paar spelers bij die we hebben meegenomen naar Cayenne.’

Daarom gaat Shaquille Cairo (20), de gemakkelijk scorende en veelzijdige spits van Robinhood, alles uit de kast halen om zich deze week in de kijker te spelen bij de technische staf. In 2019 beleefde hij een geweldig seizoen waarin hij als 17-jarige jeugdspeler met Robinhood kampioen werd van het Concacaf-toernooi voor clubteams. Op die leeftijd en met zijn talent zou Cairo normaal gesproken een goede kans hebben gemaakt op een buitenlands profcontract. Dat zat er niet in tijdens de covid-periode: hij speelde twee jaar lang geen enkele competitiewedstrijd. Het maakt Cairo alleen maar gemotiveerder: ‘Het zou geweldig zijn om straks met de Europese profs mee te kunnen trainen. Door hun inbreng is het voor spelers uit Suriname enorm lastig geworden om de nationale selectie te halen. Het niveauverschil is groot maar ik ga er alles aan doen om in de buurt te komen.’

In de selectie in Frans-Guyana ontbreken Dimitrie Apai en Ivenzo Comvalius. Sinds hun contracten bij W-Connection in Trinidad & Tobago en AS Trenčin in Slowakije zijn verstreken, trainen ze allebei al een tijd mee bij Robinhood. Maar omdat ze officieel niet onder contract staan, mogen ze volgens de FIFA-regels niet voor Suriname uitkomen.

Diederik Samwel
Advertenties