Ernst & Young: Kostprijs EBS is te hoog; veel verbeterpunten
21 May 2022, 16:48
foto


De huidige kostprijs van de Energie Bedrijven Suriname (EBS) is gelijk aan SRD 2.49 per kWh. Dit ligt 130.7% hoger dan het huidige gemiddelde tarief van SRD 1.08 per kWh. Dit is de bevinding van accountantsbedrijf Ernst & Young die het bedrijf heeft doorgelicht in het kader van het IMF-programma. Tegelijkertijd constateert de accountant dat er belangrijke besparingen en efficiëntie maatregelen mogelijk zijn. Deze kunnen de kostprijs verlagen naar SRD 1.43 per kWh. In dat geval zou het tarief uitkomen op een 32.3% verhoging ten opzichte van het huidige tarief.

IEen belangrijk onderdeel van de doorlichting was het bepalen van de kostprijs van de EBS. Daarbij zijn ook de mogelijke kostenbesparingen en verbeterpunten in kaart gebracht.
De belangrijkste door Ernst & Young geïdentificeerde verbeteringen zijn:
1. In plaats van zelf goedkoper op te wekken koopt de EBS 65% duurdere stroom in van SPCS. Dit leidt tot lage benutting van de recent opgeleverde centrale.

2. De financiële administratie van de EBS moet dringend gereorganiseerd worden. Het meest recente goedgekeurd jaarverslag is van 2018. Er is een financiële transformatie nodig om te kunnen komen tot tijdige en accurate financiële rapportage.

3. Ogane (de LPG poot van de EBS) is zeer verlieslatend wat wordt veroorzaakt door de lage verkoopprijs en de hoge premiums die worden betaald bij de gasinkoop aan GEF. Het advies is het inkoopcontract te herzien en Ogane los te koppelen van de EBS.

4. Er bestaan verschillende conflicts of interest binnen de Raad van Commissarissen en het management. Er is gebrek aan toezicht en opvolgingsplanning. Het governance beleid dient te worden herzien.

Stakeholders uit de energiesector en daarbuiten zullen in de komende periode actief worden benaderd door de Energie Autoriteit Suriname (EAS), om vraagstukken te bespreken en samen te werken aan effectieve oplossingen in de energiesector. De EAS is in maart 2016 opgericht en is het toezichthoudend en aansturend orgaan in de energievoorzieningssector. Een onafhankelijke instantie, die de energievoorzieningssector reguleert, controleert, informeert en adviseert.

Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April