Enorme wachtrij schepen bij Panamakanaal
21 May 2022, 22:49
foto

Deze week wachtten zo'n 101 schepen op toestemming om de 64 km lange reis door het Panamakanaal te maken, zes maal meer dan het tot dusver dit jaar geregistreerde gemiddelde.


Wereldwijde transportknelpunten die sinds de pandemie zijn toegenomen, hebben industrieën, consumenten, leveringen en prijzen geschokt. Een duidelijk bewijs hiervan is te zien in de huidige wachtrijen van schepen in het Panamakanaal.

Deze week wachtten zo'n 101 schepen op toestemming om de 64 km lange reis door het kanaal te maken, zes eenheden meer dan het tot dusver dit jaar geregistreerde gemiddelde volgens kanaalbronnen geciteerd door Bloomberg.

Het Panamakanaal zag in het meest recente fiscale jaar recordhoeveelheden vracht door de sluizen gaan toen de handelsbeperkingen tussen China en de VS versoepelden. China heropende de markt voor granen, varkensvlees en vloeibaar aardgas voor verkoop in de VS.

Bovendien zorgde een in 2016 ingehuldigde uitbreiding van US$ 5,25 miljard ervoor dat grotere schepen uit Azië sneller de oostkust van de VS konden bereiken, waardoor aanhoudende congestie in de havens van Californië werd vermeden.

De Amerikaanse invoer van Aziatische goederen die aan de westkust arriveerden, daalde in het eerste kwartaal met 3,4% in vergelijking met een jaar eerder, terwijl het aantal goederen dat de oostkust binnenkwam met 12,9% steeg, volgens vrachtanalisten van Xeneta. De verzendingen langs de kust van de Golf van Mexico stegen met 31,1%.

Hoe dan ook beginnen de rimpeleffecten van Chinese lockdowns voelbaar te worden. Nadat de stroom van schepen door het kanaal in april met 18% toenam in vergelijking met dezelfde maand in het voorgaande jaar, ziet het kanaal nu een vertraagd effect van het "Covid zero"-beleid van Beijing, zei Ricaurte Vasquez, hoofd van de Panama Canal Authority.

"Hoewel het tempo kan verschillen en de oorsprong en bestemming enigszins kunnen verschuiven, verwachten we dat zodra de lockdown is genormaliseerd, de bestellingen zullen stromen en de producten zullen worden verzonden", zei hij.

Vasquez zei dat de situatie zich zou moeten stabiliseren zodra Chinese fabrieken leren leven met Covid. Het transport kan zich aanpassen zolang de hervatting geleidelijk is, vooral omdat de markt nog steeds "zeer sterk in de vraag naar beschikbaarheid van schepen" is.

In gerelateerd nieuws, uit Egypte, boekte het Suezkanaal zijn hoogste maandelijkse inkomsten in april na het factureren van US$ 629 miljoen aan doorvoervergoedingen voor schepen naarmate het verkeer herstelt van de impact van de pandemie, zei de autoriteit die de waterweg beheert.

In het Suezkanaal steeg ook het totale aantal schepen dat de 193 km lange waterweg passeerde in april met 6,3% op jaarbasis tot 1.929 schepen.

De maandelijkse omzet in april was 13,6% hoger dan een jaar geleden, bevestigt Osama Rabie, de voorzitter van de autoriteit, in een verklaring. Het totale aantal schepen dat de 193 km lange waterweg tussen de Rode Zee en de Middellandse Zee passeerde, steeg met 6,3% op jaarbasis tot 1.929 schepen.

Deze schepen vervoerden vracht met 114,5 miljoen ton, de hoogste maandelijkse nettolading om over de waterweg te varen.

Het aantal olietankers, vloeibaar-gastankers en containerschepen is in april met respectievelijk 25,8%, 12% en 9% gestegen ten opzichte van een jaar eerder.

Naast de impact van de pandemie werd de doorstroming bij het kanaal verstoord nadat eind maart een containerschip in het kanaal aan de grond liep.
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April