FAO steunt Guyana's agressieve voedselproductieagenda
21 May 2022, 12:41
foto
Guyana is zwaar bezig zijn landbouwsector te transformeren tot de drijvende landbouwkracht van de regio. (Foto: Keno George)


De Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO), het gespecialiseerde orgaan van de Verenigde Naties, heeft haar betrokkenheid bij de landbouwsector van Guyana hernieuwd met de ondertekening van een nieuw landenprogrammakader voor 2022 tot 2026. Door deze overeenkomst tussen de FAO en de regering van Guyana wordt van het internationale orgaan verwacht dat het hulp biedt bij onder meer transport, duurzame voedselsystemen in de landbouw, verbeterde capaciteit voor rampenrisicobeheer en meer gebruik van technologie.

"Dit document weerspiegelt onze prioriteiten op bepaalde gebieden;... door de jaren heen heeft de FAO een zeer belangrijke rol gespeeld in Guyana", zei minister van Landbouw, Zulfikar Mustapha, na de ondertekening op vrijdag in het Arthur Chung Conference Centre in Liliendaal, Georgetown. Hij gaf het voorbeeld van het lopende visserijonderzoek dat de FAO uitvoert. Deze studie is gestart om te bepalen wat heeft bijgedragen aan de lage vangsten die lokale vissers hebben geregistreerd.

Ondertussen bevestigde Julio A. Berdegué, adjunct-directeur-generaal en regionale vertegenwoordiger voor Latijns-Amerika en het Caribisch gebied van de FAO, die de overeenkomst ondertekende, dat de FAO de landbouwagenda van Guyana steunt. "Deze ontmoeting die we hier hebben, bevestigt dat Guyana vandaag de plaats is waar je moet zijn. Geen enkel ander land in Amerika voert een transformatie van zijn agrovoedingssystemen door in de mate, met de dynamiek en met het niveau van politieke steun dat ik hier in Guyana heb gezien," onderstreepte Berdegué.

Guyana is samenwerkingen met diverse regionale landen aangegaan om zijn voedselproductie op een hoger niveau te brengen. Caribische landen zijn verenigd in de door Guyana geleide stuwkracht voor het verhogen van de regionale voedselproductie en als onderdeel van deze stuwkracht. Dat zei de Dominicaanse premier Roosevelt Skerrit toen hij aankondigde dat Guyana en Dominica binnenkort zullen gaan samenwerken om de productie van maïs en sommige groenten te stimuleren.

Sinds vorig jaar is een groep lokale investeerders begonnen met het verbouwen van maïs en sojabonen die als pluimveevoer zouden worden gebruikt. Als dit project succesvol is, zoals de eerste resultaten laten zien, kan het Guyana helpen om US$ 25 miljoen te besparen die wordt gebruikt om deze producten te importeren.

Een ander gebied waarin Dominica geïnteresseerd is, zei premier Skerrit, is het onlangs gelanceerde landbouwinitiatief voor jongeren in Guyana. Via dit initiatief telen jongeren uit het hele land hoogwaardige groenten - broccoli, bloemkool en wortelen.

Guyana heeft de leidende rol in de opdracht van de Caribische Gemeenschap (Caricom) om de enorme jaarlijkse voedselimportrekening van US$ 5 miljard tegen 2025 met 25 procent te verlagen. De belangrijkste drijfveer achter deze rol is een uitbreiding van de regionale voedselproductie.

Het land zal in 2024 gastheer zijn van de regionale FAO-conferentie. Tussen Guyana en de FAO is voorafgaand aan deze bijeenkomst een memorandum van verantwoordelijkheden ondertekend. Deze conferentie biedt ruimte voor overleg tussen de landen van de regio over prioriteiten voor de agrovoedingssector met het oog op het bevorderen van afstemming op mondiale beleidskaders, waaronder de 2030 Agenda voor Duurzame Ontwikkeling.
Advertenties