Asabina: Onbegrip in Brokopondo 'breaking news' regering
17 May 2022, 00:00
foto
BEP-fractieleider Ronny Asabina maandag in De Nationale Assemblee.


Met verbazing en voor een deel onbegrip hebben mensen in Brokopondo gereageerd op de 'breaking news' van de regering dat de structurele oplossing voor wateroverlast is om te verhuizen. Dit zei BEP-fractieleider Ronny Asabina maandag tijdens de begrotingsbehandeling. Hij voerde aan dat de president én vicepresident in 's lands vergaderzaal aangegeven hebben dat een duurzame oplossing noodzakelijk is. "Hoe acuut, wanneer, op welke wijze in welke mate, waar, wat is de prijs die de doelgroep moet betalen, hebben beide autoriteiten in het midden gelaten", ze Asabina in een stortvloed van woorden in raptempo om zo spreektijd te kunnen besparen. Alle Assembleeleden hebben één uur voor de begrotingsbehandeling.

Asabina voerde aan dat relocatie gewoon betekent, verhuizen. "Voor de gemeenschappen van Brokopondo houdt zulks in dat men voor de tweede keer moet verhuizen. De eerste keer ten voordele van de bouw van de dam en de tweede keer voor behoud van de dam". Het Assembleelid uit Brokopondo benadrukte opnieuw dat takt, zorgvuldigheid, behoedzaamheid, rechtvaardigheid, eerlijkheid, maar ook het bieden van toekomstperspectieven aan woongemeenschappen, in acht worden genomen wanneer het onderwerp verhuizing van woongemeenschappen in de mond wordt genomen.

Het Assembleelid wil concreet van de regering weten waar op de begroting middelen vrijgemaakt zijn voor zo’n immense operatie in Brokopondo. "Afgezien van de plek wensen wij ook te vernemen hoe groot het bedrag is". Asabina bracht in herinnering dat de mensen in medio vorige eeuw  moesten verhuizen, waarbij harde toezeggingen onvoldoende zijn waargemaakt. "Hoe luidt het spreekwoord weer: te sneki beti yu, yu syi woron yu frede”.

De president heeft ook aangegeven dat de geleden schade zal worden geïnventariseerd, er een crisisteam zal komen, er een rampenbeheersingsfonds zal komen, dat de opdracht is gegeven om deskundigen van Openbare Werken en Ruimtelijke Ordening en Milieu, te betrekken binnen het geheel van deze watersnoodsituatie met het oog op een duurzame oplossing. De regering heeft nagenoeg nog niets kunnen realiseren, er is nog geen structuur in place, laat staan dat er invulling hiervan heeft plaatsgevonden. De President, maar ook MinFin praten over deze issue nog steeds in de toekomstige tijd, de regering is van plan.

"Wij kijken al langer dan een maand aan tegen deze situatie en wij vinden dat er nog steeds om de hete brei heen wordt gedraaid. Niet duidelijk is op welke wijze en in welke mate men een tegemoetkoming voor immateriële schade die men heeft geleden en nog steeds lijdt, alsook compensatie voor kosten die worden gemaakt, zal krijgen. In dit kader vragen wij bijzondere aandacht voor de mentale gezondheid van kinderen. Wij vinden dat dit onderdeel te weinig aandacht van de overheid krijgt. Kinderen die angstig worden, piekeren en zich zorgen maken, waardoor dat deel dat de school kan bezoeken, zich niet goed op school kan concentreren. Voor dat deel dat onderwijs ontbeert is de situatie nijpender. De vraag is hoe deze jeugdigen en jongeren hun angstgevoelens kwijt moeten raken. Regering, via u meneer de voorzitter, vraagt u zich af of gaat u na of u zich onbegrepen voelt door de gedupeerden?", stelde Asabina.

Advertenties